Αυστηρή απάντηση στην ενόχληση που εξέφρασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν για το πρόγραμμα SAFE, έδωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, Χακάν Φιντάν, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης διαμηνύει:
«Η Ελλάδα ασκεί ενεργητική και συνεπή εξωτερική πολιτική που στηρίζεται στις οικουμενικές αξίες του διεθνούς δικαίου και δεν ετεροκαθορίζεται. Από τις αρχές αυτές δεν πρόκειται να αποστεί και όποιος ενοχλείται οφείλει να το αποδεχθεί, διότι υποδείξεις και μομφές δεν είναι αποδεκτές. Η Ελλάδα επιδιώκει εμπράκτως την ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας, εντούτοις σε θέματα εθνικού συμφέροντος, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση».
Υπενθυμίζεται ότι ο Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι «η ελληνική πολιτική τρέφεται από την αντιτουρκική στάση», δείχνοντας την ενόχληση της Άγκυρας για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ότι η Αθήνα δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα SAFE αν η Τουρκία δεν άρει το casus belli. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθηθεί με προσοχή», δήλωσε ο Φιντάν.
Aναφέρθηκε στη στάση της Τουρκίας το 1980, όταν αποδέχθηκε την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, μετά την αποχώρησή της το 1974. «Τότε η Τουρκία το αποδέχθηκε — θα μπορούσε να μην το είχε αποδεχθεί. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε μείνει εκτός ΝΑΤΟ μέχρι να ικανοποιήσει τους όρους μας. Όμως η Τουρκία τότε έβλεπε τη μεγάλη στρατηγική εικόνα και είπε “εντάξει”», σημείωσε και τόνισε ότι και τώρα η Τουρκία περιμένει «την ίδια ωριμότητα και από την Ελλάδα», καθώς όπως επισήμανε «υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα — η ευρωπαϊκή ασφάλεια».



0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου