Στους 15 έφτασαν οι νεκροί και στους 30 οι τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε Αμερικανός πρώην στρατιωτικός στη γαλλική συνοικία της Νέας Ορλεάνης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στους πολίτες το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, έκανε λόγο περί «ειδεχθούς» επίθεσης και υπογράμμισε πως ο δράστης, ο οποίος αφού ακινητοποιήθηκε το αυτοκίνητο άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικών, που ανταπέδωσαν και τον σκότωσαν, είχε μεταφορτώσει σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που υποδεικνύουν πως «είχε εμπνευστεί από το Ισλαμικό Κράτος» και «ήθελε να σκοτώσει» όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσε.
«Το πνεύμα της Νέας Ορλεάνης μας δεν θα νικηθεί ποτέ», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις επιβολής της τάξης «εργάζονται ακούραστα» για να εξιχνιάσουν την «ειδεχθή» ενέργεια.
Οι Αρχές εργάζονται για να «εξακριβώσουν πιθανές συνδέσεις και δεσμούς του προσώπου αυτού με τρομοκρατικές οργανώσεις» και αν υπήρχαν συνεργοί στην επίθεση στη Λουιζιάνα, ανέφεραν οι αρχές, χωρίς να γίνουν πιο συγκεκριμένες. Αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι ερευνητές μελετούν βίντεο που μοιάζει να εικονίζει τρεις άνδρες και γυναίκα καθώς τοποθετούσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς προτού διαπραχθεί η επίθεση.
Ο Σαμσούντ-μπιν Τζαμπάρ, που σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς λίγο μετά την επίθεση στους πεζούς στην οδό Μπέρμπον, είχε υπηρετήσει επί σειρά ετών στον αμερικανικό στρατό.
Λίγες μόνο ώρες πριν από την αποτρόπαια πράξη του, είχε ανεβάσει υλικό στα κοινωνικά δίκτυα στο οποίο έλεγε ότι θέλει να σκοτώσει και ότι αντλούσε έμπνευση από τους τρομοκράτες της ISIS. Σε αυτά ακριβώς αναφέρθηκε ρητά ο Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του τα ξημερώματα της Πέμπτης στο οποίο είπε ότι οι αρμόδιες Αρχές εξετάζουν σοβαρά και αυτή την πτυχή.



0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου