Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Moody's αναβάθμισε την ελληνική οικονομία


 

Θετικό σήμα από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, καθώς ύστερα από έναν χρόνο στάσης αναμονής, αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όμως με αμετάβλητη τη βαθμολογία στο Βa1, μόλις ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα.

Η Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση του outlook από «σταθερό» σε «θετικό». Αν και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης κράτησε μια ακόμη φορά αμετάβλητη τη βαθμολογία του ελληνικού αξιόχρεου σε Βa1, ήτοι μόλις ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα.

Έτσι η Moody’s επιβεβαίωσε τη φήμη που έχει ως ο πλέον «αυστηρός» διεθνής οίκος αξιολόγησης δεδομένου πως συνεχίζει να στερεί από το ελληνικό αξιόχρεο τον μοναδικό… τίτλο επενδυτικής βαθμίδας που του λείπει.

Το ελληνικό αξιόχρεο έχει ήδη λάβει επενδυτική βαθμίδα από τους άλλους τέσσερις μεγάλους οίκους, την S&P, τη Fitch, τη Scope και την DBRS. Μάλιστα, η τελευταία στην αξιολόγησή της, στις 6 Σεπτεμβρίου, προχώρησε και σε αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές.

Τα αποτελέσματα των αναβαθμίσεων αυτών είναι ήδη ορατά, καθώς οι αγορές έχουν ήδη αλλάξει στάση απέναντι στα ελληνικά assets και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με το περιθώριό τους έναντι των γερμανικών να παραμένει κάτω από το 1%.

Μετά την αποψινή ετυμηγορία της Moody΄s, τη σκυτάλη θα πάρει η Standard & Poor’s, στις 18 Οκτωβρίου, ενώ ακολουθεί στις 22 Νοεμβρίου η Fitch Ratings. Τον κύκλο των αξιολογήσεων για το 2024 θα «κλείσει» η Scope, στις 6 Δεκεμβρίου.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου