Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Η απάντηση στο μεταναστευτικό δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν

 



Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio 98.9:

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχει ακολουθήσει από το 2019 μία πολύ πιο αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική η οποία είχε αποτέλεσμα:

  • Προστατεύσαμε τα σύνορα της χώρας τον Μάρτιο του 2020, απέναντι σε μια -ουσιαστικά- οργανωμένη εισβολή δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων.
  • Οι ροές μειώθηκαν ουσιαστικά σημαντικά, κυρίως στο Αιγαίο, αλλά και στον Έβρο.
  • Εξομαλύνθηκε πλήρως η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
  • Γρήγορες διαδικασίες χορήγησης ασύλου σε όσους πρέπει να απολαμβάνουν διεθνούς προστασίας.
  • Με την ενεργητική μας πολιτική στείλαμε ένα μήνυμα, ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές.
  • Η Ευρώπη προσαρμόστηκε στην ελληνική προτεραιότητα, με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με περισσότερη χρηματοδότηση για τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα.

Η Γερμανία είχε μια εξαιρετικά ανεκτική και κοινωνικά γενναιόδωρη πολιτική απέναντι στους μετανάστες, η οποία τώρα δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. Η απάντηση, όμως, δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Το ζήτημα σε πρώτη φάση δεν μας αφορά γιατί η απόφαση της Γερμανίας περιορίζεται στα χερσαία σύνορα.

Η απάντηση στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, που αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία που πρέπει να δίνουμε στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για να μπορούμε να επιτελούμε αυτή την αποστολή.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου