Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Έδωσαν πρόστιμο σε οδηγό που είχε φωτοτυπία το δίπλωμα του και όχι στο gov.gr Wallet - Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

 



Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιβολή προστίμου σε οδηγό που επέδειξε ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης μέσω κινητού τηλεφώνου, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζει τα εξής:

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η επίδειξη εγγράφων μέσω της εφαρμογής gov.gr Wallet είναι απολύτως ισοδύναμη με την επίδειξη των φυσικών εγγράφων, όπως είναι το δίπλωμα οδήγησης, η άδεια κυκλοφορίας και η αστυνομική ταυτότητα, εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ωστόσο, η ψηφιακή επίδειξη των εγγράφων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, ώστε να διασφαλίζεται η εγκυρότητα και η άμεση επαλήθευση των στοιχείων. Άλλες μέθοδοι, όπως για παράδειγμα η επίδειξη εγγράφων μέσω αποτυπώσεων οθόνης ή από άλλες εφαρμογές, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους αστυνομικούς, καθώς δεν επιτρέπουν την αναγκαία ταυτοποίηση του κατόχου.

Σε περίπτωση που δεν ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ή εάν τα έγγραφα δεν προσκομίζονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Αναλυτικά η διαδικασία που ακολουθείται κατά την επίδειξη στοιχείων μέσω της εφαρμογής είναι διαθέσιμη στην 4090/27-07-2022 εγκύκλιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Βρείτε το αρχείο εδώ).

Η Ελληνική Αστυνομία παραμένει αφοσιωμένη στην τήρηση των κανόνων και της τάξης, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των νόμων με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και τη διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου