Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Αποτίμηση της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

 



  • Ήταν μια συνάντηση σε πραγματικά καλό κλίμα. Η έκτη συνάντηση σε αυτόν τον κύκλο του διαλόγου στον οποίο επιμένουν και οι δύο χώρες με τις ξεκάθαρες διαφωνίες τους.
  • Το μεταναστευτικό ήταν από τα κορυφαία ζητήματα στην ατζέντα. Από τις περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι αυτή η στρατηγική επιλογή του διαλόγου, χωρίς εκπτώσεις ή  το να βάζεις στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας, δικαιώνεται. Γιατί; Γιατί συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχίσουν ακόμη πιο εντατικά τη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας στην αντιμετώπιση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών.  Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες εξαιρέσεις -αν όχι η μοναδική-  της Ευρώπης, όπου οι πολίτες δεν έχουν ως κορυφαίο πρόβλημα το μεταναστευτικό. Μέσα σε πέντε χρόνια από 93.000 διαμένοντες στη χώρα, -παράνομοι μετανάστες, πρόσφυγες-, έχουμε φτάσει να είναι λίγο πάνω από 20.000.
  • Η θέση μας για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη και ταυτίζεται με εκείνη της Κύπρου:
    • Πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μέσω του Γενικού Γραμματέα.
    • Δεν περιλαμβάνει και ποτέ δεν πρόκειται να περιλάβει τη λύση δύο κρατών, σε καμία περίπτωση. Ποτέ δεν πρόκειται η Ελλάδα να συζητήσει καν κάτι που να εμπεριέχει τον όρο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.
    • Η επιλογή του Πρωθυπουργού να προχωρήσει τον διάλογο χωρίς να κάνει εκπτώσεις, ισχυροποιώντας την Ελλάδα, είναι μια επιλογή που δικαιώνεται. Γιατί αν δεν είχαμε τη δυνατότητα να διατυπώνουμε καθαρά και δυνατά τις θέσεις μας,  απλά θα ακούγονταν οι άλλες θέσεις. Ο εκμηδενισμός των παραβιάσεων είναι ένα από τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου