Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Υπέρ της κοινωνίας το όφελος -ύψους περίπου 14 εκατ. ευρώ- του Δημοσίου από την αναχρηματοδότηση του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου

 



Κατόπιν διαπραγμάτευσης πετύχαμε, με την συμφωνία τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης για το τμήμα Μαλιακός – Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε. την εισαγωγή του όρου ότι ο παραχωρησιούχος, προκειμένου να λάβει την έγκριση του Ελληνικού Δημοσίου για την αναχρηματοδότησή του, να μοιραστεί με το Ελληνικό Δημόσιο το προκύπτον όφελος από τη χρηματοοικονομική συναλλαγή της αναχρηματοδότησης, το οποίο θα ανέρχεται – με τωρινούς υπολογισμούς – στο ύψος περίπου των 14 εκατ. ευρώ.

Με νομοθετική ρύθμιση, που άμεσα θα εισαχθεί προς ψήφιση, προβλέπεται  ότι το ανωτέρω ποσό, αφού εγγραφεί ως δημόσιο έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό, θα χρησιμοποιηθεί με επιχορήγηση και εγγραφή ισόποσης πίστωσης στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με σκοπό να διατεθεί/αξιοποιηθεί είτε για οριζόντια μείωση του αντιτίμου διέλευσης διοδίων μέχρι απολογιστικής εξάντλησής του, είτε για στοχευμένη μείωση του αντιτίμου διέλευσης διοδίων μέχρι απολογιστικής εξάντλησής του σε συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας (πχ ΑμεΑ, πολύτεκνοι), στο συγκεκριμένο τμήμα των αυτοκινητοδρόμων. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό αυτό θα επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία.

Η σύμβαση παραχώρησης Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου υπογράφηκε στις 28 Ιουνίου 2007, κυρώθηκε με τον ν. 3605/2007 και λήγει το 2038 έτος κατά το οποίο ο αυτοκινητόδρομος θα επιστρέψει στο δημόσιο.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου