Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Γλυπτά του Παρθενώνα: Eπιστροφή τους στην Ελλάδα επιθυμεί το 64% των Βρετανών


 

Τα Γλυπτά είναι ξεκάθαρα της Ελλάδας, και έχουν κλαπεί από την Βρετανία η οποία τα κρατά παράνομα στην χώρα της και δεν τα επιστρέφει.

Μια νέα δημοσκόπηση του YouGov στην οποία έλαβαν μέρος σχεδόν 2.300 ενήλικοι Βρετανοί για λογαριασμό του Parthenon Project, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προσπαθεί να ανοίξει διόδους επικοινωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 64% των συμμετεχόντων επιθυμεί την επιστροφή. Όμως με ένα ‘αγκάθι’. Την προϋπόθεση, τα κενά των Γλυπτών να καλυφθούν από άλλα αρχαία ελληνικά αριστουργήματα, όπως για παράδειγμα ‘το προσωπείο του Αγαμέμνονα’. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού και πρώην Βρετανός υπουργός Πολιτισμού, Λόρδος Έντ Βέιζι έκανε λόγο για «ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα που αναδεικνύουν πως μια win-win πολιτιστική συνεργασία υποστηρίζεται από το βρετανικό λαό».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 77% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ενώ ένα 69% πιστεύει ότι η απώλειά τους δεν θα βλάψει το Βρετανικό Μουσείο. Να αναφερθεί ότι στη δημοσκόπηση δε διευκρινίστηκε η ιδιοκτησία των Γλυπτών, δηλαδή σε ποιον ανήκουν νομικά ακόμα και αν υπάρξει η περίπτωση της ανταλλαγής τους, οπού είναι και η ουσιαστική διαμάχη μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου