Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Την Τετάρτη το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν

 


Εντός της εβδομάδας, συγκεκριμένα την Τετάρτη, ξεκινά και μία κρίσιμη περίοδος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας θα διαφανεί αν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση, χωρίς τις εντάσεις του παρελθόντος. 

Η επανεκλογή δύο νέων κυβερνήσεων με νωπή λαϊκή εντολή ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η συνάντηση από μόνη της είναι ένα θετικό βήμα, αν κρίνουμε από την εμπρηστική ρητορική που προηγήθηκε την περασμένη χρονιά, αλλά και την στάση του Τούρκου προέδρου.

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη συνάντηση με τη λογική ότι δεν πρέπει να χαθεί το momentum και θα επιμείνει στην προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών. 

Η επιμονή από την Τουρκία στις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας δεν θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης, εάν δεν το θέλει πραγματικά. 

«Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε», εκτιμούν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και συμπληρώνουν ότι «πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι ένας νέος κύκλος έντασης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ενώ ενέχει κινδύνους για ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή». Από την Άγκυρα εξαρτάται να θέλει να γυρίσει στις σχέσεις των δύο χωρών.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου