Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Οι τρεις άξονες του οικονομικού νομοσχεδίου για τους μισθωτούς, τους νέους και την οικογένεια που αποτυπώνουν τον έντονα κοινωνικό και αναπτυξιακό του χαρακτήρα

 



  1. Στη διάρκεια της 4ετίας τα νοικοκυριά θα έχουν όφελος 4,4 δισ ευρώ από τις αυξήσεις των μισθών και τις μειώσεις των φόρων.
  • Η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί αφορά  περισσότερους από 1,3 εκατ. φορολογούμενους και περισσότερους από 4 εκατ. πολίτες.
  • Ανάλογα οφέλη θα έχουν εκατομμύρια νοικοκυριά από τη μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες.
  • Η οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων αφορά 663.000 δημοσίους υπαλλήλους. Αφορά τόσο τους υπαλλήλους που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο.
  1. Αυξήσεις στο Δημόσιο με έμφαση στις θέσεις ευθύνης.

Οι αυξήσεις στους μισθούς του Δημοσίου πέραν της κοινωνικής σημασίας που έχουν, καθώς αυξάνουν το εισόδημα των υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, έχουν και διαρθρωτικό χαρακτήρα, αφού κινητροδοτούν τα στελέχη του δημοσίου να καταλάβουν θέσεις ευθύνης και να συμβάλλουν στη συγκρότηση μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης.

  • Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση 30% του σχετικού επιδόματος, δίνει κίνητρο σε περίπου 65.000 διευθυντικά στελέχη του δημοσίου να καταλάβουν τέτοιες θέσεις, και να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην άσκηση των καθηκόντων τους απέναντι στον πολίτη.
  • Παράλληλα, ανταμείβεται η σπουδαιότητα της ευθύνης και η σημασία της ακεραιότητας και της διαφάνειας που απαιτούν οι σύνθετες υποθέσεις που συνήθως χειρίζονται από αυτές τις θέσεις.
  1. Κοινωνικό πρόσημο με έμφαση στη στήριξη της οικογένειας.  

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζεται από την έντονη κοινωνική του διάσταση, που αποτυπώνεται σε στοχευμένες κινήσεις στήριξης πληθυσμιακών ομάδων αλλά και της ίδιας της οικογένειας.

  • Η θέσπιση του «youth pass» ύψους 150 ευρώ για νέους 18 και 19 ετών ως μόνιμου μέτρου αφορά περίπου 200.000 νέους.
  • Επίσης η αύξηση του επιδόματος παιδιού για περισσότερους από 330.000 δημοσίους υπαλλήλους που μεταφράζεται σε 70 ευρώ για ένα παιδί, 120 ευρώ για δύο παιδιά, 170 ευρώ για τρία, 220 ευρώ για τέσσερα παιδιά (συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί) αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της στόχευσης για στήριξη στο οικογενειακό εισόδημα.
  • Όπως και η οριστική απαλλαγή από τη συμμετοχή στη δαπάνη φαρμάκων 200.000 πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου