Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Για πρώτη φορά κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής

 


Με μια αδύναμη, αποδυναμωμένη αξιωματική αντιπολίτευση με μόλις 48 βουλευτές, δεν θα μπορεί να καταθέσει από μόνη της και για οποιοδήποτε λόγω πρόταση μομφής, αλλά μόνο μαζί με άλλο κόμμα για να συμπληρωθούν οι υπογραφές που απαιτούνται.

Πιο συγκεκριμένα η διαδικασία έχει ως εξής όπως περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση μομφής κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών δηλαδή από 60 βουλευτές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πλέον μόνο 48, και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου