Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

ΗΠΑ-Βουλή των Αντιπροσώπων: Μακάρθι Πρόεδρος


 

Ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι εξελέγη τελικά πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, βάζοντας τέλος σε μια διαδικασία που έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.

Ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι  έκανε εκτεταμένες παραχωρήσεις σε μια ομάδα σκληροπυρηνικών δεξιών που ήγειραν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του κόμματος να κυβερνήσει.

Ο  βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Ματ Γκατζ αποφάσισε να τηρήσει αποχή κατά τη 14η ψηφοφορία, προκαλώντας μια συμπλοκή στην οποία ο συνάδελφός του Ρεπουμπλικανός Μάικ Ρότζερς χρειάστηκε να απομακρυνθεί με χρήση σωματικής δυνάμης.

Ο Μακάρθι θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες ως επικεφαλής μιας ισχνής και βαθιά πολωμένης πλειοψηφίας.

Κέρδισε τελικά με ψήφους 216-212. Κατάφερε να εκλεγεί με λιγότερες από τις μισές ψήφους των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων επειδή έξι βουλευτές του ίδιου του κόμματός του δεν ψήφισαν, δεν υποστήριξαν τον Μακάρθι αλλά και δεν ψήφισαν υπέρ ενός άλλου υποψηφίου.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον Κέβιν Μακάρθι καλώντας τον να “κυβερνήσει υπεύθυνα και προς το συμφέρον των Αμερικανών”.

“Είμαι έτοιμος να εργαστώ με τους Ρεπουμπλικανούς όταν αυτό είναι δυνατό και οι ψηφοφόροι δήλωσαν ξεκάθαρα πως περιμένουν από τους Ρεπουμπλικανούς να είναι εξίσου έτοιμοι να εργαστούν με μένα”, ανέφερε ο Αμερικανός προέδρος σε μια ανακοίνωση.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου