Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Επιδοτήσεις ρεύματος 840 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο

 


Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη στήριξη της κοινωνίας έναντι των ανατιμήσεων ηλεκτρικού ρεύματος για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Για το σκοπό αυτό έχει τεθεί από τον Ιούλιο σε εφαρμογή μηχανισμός άμεσης ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας και διάθεσής τους στην κοινωνία. Ήδη από τον μηχανισμό αυτό έχουν αντληθεί 3,2 δισ. ευρώ. Έτσι  και αυτόν τον μήνα, το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων προέρχονται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των αερίων του θερμοκηπίου. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στα 840 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από αυτό του Δεκεμβρίου.  Συγκεκριμένα για τον Ιανουάριο:


Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια: Η επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας κύριας και μη κύριας κατοικίας, γίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου και διαμορφώνεται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 330 ευρώ ανά MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών και απορροφάται έως το 87% της αύξησης.

Για μηνιαίες καταναλώσεις από 501-1000 kWh, η επιδότηση ανέρχεται σε 280 ανά MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά MWh.

Για μηνιαίες καταναλώσεις πάνω από 1001 KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 190 ευρώ ανά MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση  ανέρχεται στα 378 ευρώ ανά MWh, με αποτέλεσμα να απορροφάται το 100% της αύξησης.

Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά τιμολόγια:

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 KWh, η επιδότηση για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 292 ευρώ ανά ΜWh. Απορροφάται σχεδόν το 80% της αύξησης.

Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς  καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 134 ευρώ ανά MWh.

Για τους φούρνους ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 ευρώ ανά MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 ευρώ ανά MWh. Απορροφάται έως το 92% της αύξησης.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια φυσικού αερίου: Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους τους οποίους θα προμηθεύσει με φυσικό αέριο θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh. Το μέτρο αφορά σε 700.000 νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Παραδείγματα του οφέλους που έχει ο καταναλωτής με την επιδότηση ρεύματος:


Νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 400 KMW θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση  199 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 67 ευρώ.

Νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 700 KMW  θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση  349 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει  128 ευρώ. Αν εξοικονομήσει, 15% θα πληρώσει 118 ευρώ.

Νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 1.200 KMW  θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 598 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 255 ευρώ. Αν εξοικονομήσει 15%  θα πληρώσει 220 ευρώ.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου