Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Τα βασανιστήρια του Ναβάλνι από τους ΡώSSους του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν


 

Διαβάζουμε στο iefimerida, για απίστευτες λεπτομέρειες του Αλεξέι Ναβάλνι για την «κόλαση» που βιώνει καθημερινά στη διαβόητη φυλακή όπου κρατείται στη Ρωσία.

Όπως αναφέρει ο Ναβάλνι σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον αναγκάζουν να κάθεται επί ώρες κάτω από ένα πορτρέτο του Πούτιν σε ξύλινο παγκάκι και να ακούει εμβατήρια της FSB – της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών που διαδέχθηκε μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ την KGB -. Αλλά τα καψόνια δεν τελειώνουν εκεί. Ο Ναβάλνι υποχρεώνονται επί πέντε ημέρες την εβδομάδα να… ράβει επί ώρες.

Ακόμη και τις Κυριακές, τις ελεύθερες μέρες του, εξαναγκάζεται να κάθεται με άλλους κρατούμενους επί δέκα ώρες σε ένα παγκάκι: «Το αποκαλούν “εκπαιδευτικές διαδικασίες”», γράφει.

«Φυλακή μέσα στη φυλακή»

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης είχε εξαφανιστεί από τη φυλακή Ποκρόφ στα μέσα Ιουνίου για να εμφανιστεί την επομένη σε κατάστημα κράτησης υψηλής ασφαλείας, το IK-6 Μελέχοβο -περίπου 250 χλμ. Ανατολικά της Μόσχας - γνωστό για τους βιασμούς αρρένων κρατουμένων, που οι σύμμαχοι του Ναβάλντι χαρακτηρίζουν ως μία «από τις τρομακτικότερες φυλακές» της Ρωσίας. Ο ίδιος ο Ναβάλνι το περιέγραψε ως «φυλακή μέσα στη φυλακή», εξηγώντας ότι τον έβαλαν μαζί με καταδικασμένους φονιάδες, ενώ γύρω από την πτέρυγά του ορθώνεται ένας φράκτης από αγκαθωτό συρματόπλεγμα ύψους έξι μέτρων.

Το Κρεμλίνο φυλάκισε τον Ναβάλνι στις αρχές του 2021 κατά την επιστροφή του στη Μόσχα από τη Γερμανία όπου νοσηλεύτηκε μετά τη δηλητηρίασή του με Novichok στη Σιβηρία το 2020. Και τώρα σε σειρά μηνυμάτων του στο Twitter συγκρίνει τη μοίρα του με εκείνη του προέδρου της Ρωσίας και του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

«Ο Πούτιν βάζει τους υπουργούς του να κάθονται επί έξι ώρες στο χώρο αναμονής κι οι δικηγόροι μου πρέπει να περιμένουν πέντε με έξι ώρες για να με δουν. Έχω ένα μεγάφωνο στο χώρο κράτησης μου που παίζει τραγούδια όπως το “δόξα στην FSB” και νομίζω το ίδιο κάνει κι ο Πούτιν.

Εκεί, ωστόσο, τελειώνουν οι ομοιότητες μεταξύ μας.

Ο Πούτιν, όπως γνωρίζετε, κοιμάται μέχρι τις 10:00 το πρωί, μετά κολυμπά στην πισίνα και τρώει τυρί κότατζ με μέλι. Αλλά για μένα στις 10:00 είναι ώρα για το μεσημεριανό γεύμα, αφού η δουλειά αρχίζει στις 06:40 π.μ.».

Το καθημερινό του πρόγραμμα, όπως λέει, περιλαμβάνει ένα δεκάλεπτο για σωματική υγιεινή τα προωινά και 20΄ γυμναστική. Αφού περάσει από σωματικό έλεγχο, τον οδηγούν στο χώρο της δουλειάς, όπου κάθεται σε ένα σκαμπό επί επτά ώρες ράβοντας με ραπτομηχανή.

Στη συνέχεια τον βάζουν να καθίσει σε ξύλινο πάγκο «κάτω από πορτρέτο του Πούτιν». «Δεν ξέρω ποιος μπορεί να “πειθαρχήσει” με τέτοιες δραστηριότητες», λέει ο Ναβάλνι, αλλά δηλώνει αισιόδοξος και προσθέτει ότι έχει απομνημονεύσει τον μονόλογο του Άμλετ στα Αγγλικά για να περνά τις ατέλειωτες ώρες του ραψίματος...


iefimerida.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου