Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Ξεκάθαρο το μήνυμα ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο

 


Από τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη:

Προφανώς και στρατηγικός αντίπαλος της Συμμαχίας σε αυτή τη συγκυρία είναι η Ρωσία και γι’ αυτό και προχωρούμε, ως Συμμαχία, σε μία σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι στο Στρατηγικό Δόγμα επαναβεβαιώνεται η προσήλωση όλων των μελών της Συμμαχίας στην έννοια της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκφράσαμε όλοι την έντονη ανησυχία μας για το γεγονός ότι μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία τεραστίων διαστάσεων επισιτιστική κρίση. Και η Ελλάδα, για ακόμα μια φορά, προσφέρεται να βοηθήσει και να υποστηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου το σιτάρι το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία, πρωτίστως στην Οδησσό, να φύγει από την Ουκρανία και να καταλήξει τελικά στις χώρες που σήμερα το χρειάζονται.

Είδα το δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συνάντηση του Προέδρου Biden με τον Πρόεδρο Erdoğan. Νομίζω, ήταν πολύ σαφές, ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο αλλά και στη Συρία.

Νομίζω ότι έχουμε δει πολλές μεταβολές στη ρητορική του Προέδρου Erdoğan. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι πολλά από αυτά τα οποία λέγονται έχουν ως αποδέκτη των μηνυμάτων του το εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο.

Η δουλειά της χώρας μας είναι -πρώτα και πάνω απ’ όλα- να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε κάνει πολύ συγκροτημένα τα τελευταία τρία χρόνια, εντός των δημοσιονομικών περιορισμών.

Για τα F-35, έχουμε πει ότι πρόθεσή μας είναι να αποκτήσουμε μια μοίρα F-35, με πιθανή option να αποκτήσουμε και μια δεύτερη. Μέρος της διαδικασίας αυτής είναι και η αποστολή του Letter of Request, πράγμα το οποίο έγινε τις τελευταίες ημέρες. Είναι η αρχή -θέλω να το τονίσω- μιας μακράς διαδικασίας καθώς δεν εκτιμούμε ότι μπορούμε να παραλάβουμε τα αεροσκάφη αυτά πριν από το 2027 ή 2028.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου