Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Αποκάλυψη της Telegraph: «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα μπορούσαν να επιστραφούν απλά με την αλλαγή ενός νόμου»

 


Tήν ώρα που το ζήτημα τέθηκε εκ νέου στο προσκήνιο, έπειτα από τις πρόσφατες επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον, αποκαλύπτεται τώρα αρκεί να αλλάξει ένας νόμος και θα γίνει άμεσα η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στη χώρα μας.

Η εφημερίδα «Telegraph» αποκαλύπτει πώς, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο του 1963, απαγορεύεται η παραχώρηση συλλογών του Βρετανικού Μουσείου. Αυτόν τον νόμο έχουν επικαλεστεί κατά καιρούς οι Βρετανοί αξιωματούχοι που εναντιώνονται στην επανένωση των γλυπτών.

Η πλειοψηφία των Βρετανών, που ρωτήθηκαν σε σχετική δημοσκόπηση, θεωρούν ότι τα Μάρμαρα «ανήκουν στην Ελλάδα».

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Telegraph, αποκαλύπτεται ότι το 1991 ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μάιερς, είχε αναφέρει για τη διαμάχη ότι «αυτό το θέμα δεν μπορούμε να το κερδίσουμε» και συστήνει στη χώρα του να διατηρεί μια «μετριοπαθή στάση»...

«Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε», είχε τονίσει σε απόρρητη έκθεσή του προς την κυβέρνηση.

Με λίγα λόγια εάν αλλάξει ο συγκεκριμένος νόμος που αφορά την διάταξη για τα γλυπτά, τότε ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή τους στην χώρα τους.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου