Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Ιδιαίτερα επωφελής για τη χώρα μας η συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό του 2022

 


Στις 15 Νοεμβρίου 2021 επιτεύχθηκε συμφωνία στις Βρυξέλλες μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επί κοινού σχεδίου Προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το έτος 2022, που περιλαμβάνει αναλήψεις υποχρεώσεων συνολικού ύψους 169,5 δισ. ευρώ και πιστώσεις πληρωμών 170,6 δισ. ευρώ και στοχεύει στην κινητοποίηση επενδύσεων για μια βιώσιμη ανάκαμψη και μια «πράσινη», ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη.

Η συμφωνία διασφαλίζει έναν ισορροπημένο και ρεαλιστικό Προϋπολογισμό, ο οποίος έχει ως προτεραιότητα την ανάκαμψη από την πανδημία, την προστασία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την «πράσινη» και ψηφιακή οικονομία, ενώ προβλέπει και επαρκή περιθώρια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων έκτατων αναγκών και μελλοντικών προκλήσεων. Έμφαση, επίσης, δίνεται στους τομείς της συνοχής, της καινοτομίας, της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της εξωτερικής δράσης της Ένωσης.

Ο Προϋπολογισμός Ε.Ε. έτους 2022 προβλέπεται να διαθέσει σημαντικούς πόρους σε τομείς και προγράμματα υψηλού ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως της Οικονομικής και Κοινωνικής Συνοχής, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της Μετανάστευσης και Ασύλου, των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), καθώς και των ΕU4Health, HORIZON, LIFE και ERASMUS.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν προθεσμία 14 ημερών για να εγκρίνουν το κοινό σχέδιο. Στις 25-26 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα σηματοδοτήσει και τυπικά το τέλος της διαδικασίας έγκρισης του Προϋπολογισμού 2022.

Συμπερασματικά, η συμφωνία για τον Προϋπολογισμό 2022 κρίνεται ιδιαίτερα επωφελής για τη χώρα μας, καθώς η εισροή ευρωπαϊκών πόρων αναμένεται να συμβάλει σε κρίσιμους τομείς για την ελληνική οικονομία, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, η τόνωση των επενδύσεων και της απασχόλησης, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου