Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Τι προσφέρει στη χώρα μας η ανανέωση της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ

 



Η ανανέωση της διμερούς Συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Η.Π.Α. θωρακίζει την Ελλάδα, προωθεί τα ελληνικά συμφέροντα και επιβεβαιώνει τον στρατηγικό και σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι Η.Π.Α. αποδεσμεύονται από την Ευρώπη και θέτουν ως βασική προτεραιότητα την περιοχή του Ινδό-Ειρηνικού, την ίδια στιγμή επιλέγουν την Ελλάδα, ως μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες επενδύουν για το μέλλον.  Σε αντίθεση με το παρελθόν, ενώ οι Η.Π.Α. επενδύουν στην Ελλάδα,  δεν υπάρχει αντίστοιχη κίνηση προς την Τουρκία. Για πρώτη φορά δεν μας βάζουν στο «ίδιο καλάθι».

Θωρακίζεται περαιτέρω η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας μέσω της ρητής αναφοράς στο κείμενο της Συμφωνίας, αλλά και της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές κλειδιά, όπως ο Έβρος ή η Κρήτη. Δεν αποκλείεται μάλιστα η μελλοντική αμερικανική παρουσία στα Ελληνικά νησιά, πέραν της Κρήτης, καθώς υπάρχει ρητή πρόβλεψη στη Συμφωνία για επέκταση και σε άλλες εγκαταστάσεις.

Επιπλέον οι Η.Π.Α. ουσιαστικά καταδικάζουν το casus belli για πρώτη φορά σε συμβατικό κείμενο. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου