Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Δυναμική η ανάπτυξη της οικονομίας μας

 


Η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας μας δικαιώνει τη μεταρρυθμιστική στρατηγική της κυβέρνησης. Αυτό επιβεβαιώνουν στοιχεία, εκθέσεις αξιολόγησης και κυρίως τα αποτελέσματα που βλέπουν στο εισόδημα, αλλά και στη διαφορά των υποχρεώσεων που πληρώνουν σήμερα, σε σχέση με το παρελθόν, οι πολίτες. 

Διαπιστώνεται τώρα από την ΕΛΣΤΑΤ ότι το πρώτο επτάμηνο 2021 η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε τα 22,11 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 24,7% έναντι του αντίστοιχου επταμήνου το 2020.

Διαπιστώνεται, επίσης, ότι μόνο στο πρώτο εξάμηνο 2021, οι καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,31 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Θα αναρωτιέται κανείς, αν αυτές οι επιδόσεις αφορούν λίγους ή κάποιους. Η απάντηση είναι ότι μας αφορούν όλους. 


Αφορούν τους εργαζόμενους στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που αύξησαν το τζίρο και τις θέσεις εργασίας.

Αφορούν γεωργικούς συνεταιρισμούς σε όλη τη χώρα που είδαν τις εμπορικές τους συμφωνίες να πολλαπλασιάζονται.

Αφορούν τους επιχειρηματίες της εστίασης, τους εμπόρους, τους λιανεμπόρους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, που είδαν τη δουλειά τους να αυξάνεται.

Αφορά τα νοικοκυριά -όλα τα νοικοκυριά- που είδαν σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 5,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Όπως, όλους μας αφορά το γεγονός ότι η πολιτική μας -η πολιτική των μεταρρυθμίσεων- είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε 46.000 επιχειρήσεις περισσότερες από όσες είχαμε το 2019 και 71.700 εργαζόμενους περισσότερους σε σχέση με το 2019,

Την ίδια στιγμή η 11η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών προβαίνει σε σειρά θετικών επισημάνσεων για την ελληνική οικονομία. Ανάμεσα στα άλλα:


Διαπιστώνει ότι η οικονομία εμφανίζει ανάκαμψη ταχύτερα του αναμενομένου, παρόλο που η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας έγινε αργότερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί στην προηγούμενη Έκθεση Αξιολόγησης.

Υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης της απασχόλησης και τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και κάνει αναφορές στα μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης των πληγέντων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές.

Αναγνωρίζει ότι η Κυβέρνηση συνέχισε, με καλό ρυθμό, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς.

Αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ώστε να βγει η χώρα μας από την υγειονομική κρίση πιο δυνατή και να αυξηθούν οι ιδιωτικές, αλλά και δημόσιες επενδύσεις.

Επιβεβαιώνει ότι η επίπτωση της πανδημίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι περιορισμένη, χάρη στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, με αιχμή την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής», το νόμο για τη ρύθμιση οφειλών, την παροχή δεύτερης ευκαιρίας και τα προγράμματα «Γέφυρα».

Τονίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς συνεχίζονται οι επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου