Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Η αποκλιμάκωση της πανδημίας απαιτεί χρόνο και θυσίες

 


Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη αναφέρει η κυβέρνηση.

Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των νέων κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας.

Διαπιστώνεται ταυτόχρονα αφενός  ότι υπάρχει μία μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, γεγονός που συνδέεται προφανώς  με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών. Και αφετέρου ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τα άτομα ηλικίας 20 έως 60 ετών, τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα.

Γι’ αυτό αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή  πρόσθετα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας και την ανάσχεση του τρίτου κύματος.

Αποδεικνύεται, όμως, για  άλλη μια φορά, ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς, ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η  προσπάθεια στη φάση αυτή γίνεται πιο δύσκολη  εξαιτίας της κούρασης όλων μας, αλλά και εξαιτίας των μεταλλάξεων, που συνολικά  έφτασαν στο 60% με 70% των νέων κρουσμάτων, ενώ στην Αττική  και στην Κρήτη προσέγγισαν το 90%.

Εκτιμάται έτσι ότι έχουμε ακόμη δύσκολες ημέρες  μπροστά μας. Είμαστε, όμως, στο τελευταίο μίλι του Μαραθωνίου και είναι υποχρέωση όλων να ανταποκριθούμε στις εισηγήσεις των ειδικών. Είναι, άλλωστε, περισσότερο από βέβαιο ότι χωρίς τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων το επιδημιολογικό φορτίο θα ήταν ακόμα βαρύτερο. Ας μην ξεχνάμε τι έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και αλλού.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου