Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Οι Ποινικοί Κώδικες ΣΥΡΙΖΑ μείωσαν τα χρόνια παραγραφής αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων

 


Με αφορμή τα όσα τραγικά γεγονότα έχουν διαδραματιστεί και την πολιτική εκμετάλλευση που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα από τον ΣΥΡΙΖΑ των απεχθών αυτών υποθέσεων, ανατρέξαμε στις διαφορές μεταξύ παλαιού Ποινικού Κώδικα και του Ποινικού Κώδικα που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν αφήσει την εξουσία, σχετικά με την παραγραφή αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων. 

 Ενώ οι καταγγελίες εναντίον γνωστού σκηνοθέτη-ηθοποιού έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών να ερευνά όλες τις υποθέσεις, καλό είναι να γνωρίζει κάποιος τι ίσχυε για την παραγραφή αδικημάτων σε βάρος ανηλίων με τον παλαιό Ποινικό Κώδικα και τι άλλαξε στον Ποινικό Κώδικα του Ιουνίου του 2019.

 Ο παλαιός Ποινικός Κώδικας με το άρθρο 113 παράγραφος 6 για την αναστολή της παραγραφής, όριζε ότι η παραγραφή για μια σειρά από αδικήματα που σχετίζονται με την γενετήσια ελευθερία και στρέφονταν κατά ανηλίκων (πχ βιασμός, κατάχρηση σε ασέλγεια, αποπλάνηση κλπ) αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του ανηλίκου και για 3 έτη εάν έχουμε κακούργημα (δηλαδή η παραγραφή ξεκινούσε από τα 21 έτη του ατόμου) και για ένα έτος αν πρόκειται για πλημμέλημα (δηλαδή η παραγραφή ξεκινούσε από τα 19 έτη του ατόμου).

 

 Ο νέος Ποινικός Κώδικας με το άρθρο 113 παράγραφος 4 ορίζει ότι η προθεσμία παραγραφής για όλα τα κακουργήματα και μόνο που στρέφονται κατά ανηλίκου αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του, δηλαδή 18 έτη.

 

 Επομένως, με το νέο Ποινικό Κώδικα δεν υπάρχει καθόλου αναστολή για τα πλημμελήματα που τελούνται σε βάρος ανηλίκων και μπορεί να παραγραφούν μέχρι την ενηλικίωση του (πχ πορνογραφία ανηλίκων 348Α στην απλή μορφή που είναι πλημμέλημα) ενώ για τα κακουργήματα η παραγραφή ξεκινά από τα 18 ενώ ξεκινούσε από τα 21 έτη του ατόμου.

Στην περίπτωση κακουργημάτων, δηλαδή, η παραγραφή μειώθηκε κατά 3 έτη, αφού ξεκινά από τα 18 έτη και όχι τα 21 έτη.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ποινικού Κώδικα, αν από την τέλεση της πράξης έως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν δύο ή περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται αυτός που περιέχει τις ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις.


Πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου