Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Επιχείρηση «Ελευθερία» η ονομασία του εμβολιασμού στην Ελλάδα

 



Στην Ελλάδα άρχισαν οι προετοιμασίες των κρατικών αρχών για την έναρξη της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού SARS-COV-2. 

Όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή το όνομα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ επιλέχθηκε για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού για να σηματοδοτήσει τον στόχο της, που είναι να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, να ελευθερωθούμε από τον κορωνοϊό.

Στήν εθνική εκστρατεία θα συμμετέχουν φαρμακοποιοί, ιδιώτες γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, επαγγελματίες υγείας του ΕΣΥ, και άλλοι.

Στόχος είναι να χτιστεί ένα ψηλό τείχος ανοσίας, δηλαδή να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού μέχρι το Πάσχα. 

1.018 δομές (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία) θα αναλάβουν τον εμβολιασμό των πολιτών.

Πρώτοι θα εμβολιαστούν, οι πολίτες, οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ανεξάρτητα από ηλικία. Απόλυτη προτεραιότητα δίδεται στους υγειονομικούς, τους επαγγελματίες υγείας, τους εργαζόμενους όλων των νοσοκομείων και των δομών υγείας, δημόσιων και ιδιωτικών. 

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άτομα που διαβιούν σε κλειστές δομές (οίκοι ευγηρίας, θεραπευτήρια χρόνιων νοσημάτων, σωφρονιστικά καταστήματα κ.α.). Ειδικές κινητές ομάδες ιατρονοσηλευτικού προσωπικού θα αναλάβουν τον εμβολιασμό των ατόμων που διαβιούν σε κλειστές δομές καθώς και εκείνων που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες μετακίνησης.

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Οι περίπου 850.000 εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού, εφόσον βάσει του ΑΜΚΑ τους -και ουσιαστικά του ιατρικού ιστορικού τους- κριθεί ότι ανήκουν στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό και θα μπορούν να αποδεχθούν το ραντεβού απαντώντας στο σχετικό SMS ή e-mail.

Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ θα μαθαίνουν πχ αν έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός του πολίτη ή θα μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό λαμβάνοντας άμεσα σε ψηφιακή μορφή όλες τις πληροφορίες και το σχετικό παραπεμπτικό. Ομοίως θα μπορούν να απευθύνονται στους φαρμακοποιούς τους οι πολίτες για να επικοινωνούν στο τηλεφωνικό κέντρο που θα οριστεί για να δηλώσουν ενδιαφέρον και να κλείσουν ραντεβού βάσει του τόπου κατοικίας τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει λοιπόν στις 27 χώρες-μέλη της, 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca και επιπλέον 100 εκατ. δόσεις από την ίδια εταιρεία σε δεύτερη φάση, από τις Pfizer/BioNTech 200 εκατ. δόσεις και επιπλέον 100 εκατ. σε δεύτερο χρόνο, από τη Moderna 80 εκατ. δόσεις και επιπλέον 80 εκατ. σε δεύτερο στάδιο, από την Johnson & Johnson 200 εκατ. δόσεις και άλλες 200 εκατ., ενώ από τις Sanofi/GSK 300 εκατ. δόσεις και την CureVac 225 εκατ. δόσεις.

Η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει 1.000.000 δόσεις του εμβολίου στις αρχές του 2021, που αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 500.000 πολιτών. Ενώ όπως ανέφερε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για την στρατηγική του εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού, η χώρα μας θα λάβει συνολικά 25.000.000 δόσεις εμβολίων βάσει των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις προαναφερόμενες φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να καταστεί εφικτός ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού της χώρας.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου