Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Mήνυμα Μέρκελ κατά Τουρκίας: Όλα τα κράτη της ΕΕ έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα

 


Ηχηρή παρέμβαση έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στην ετήσια θερινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, στην οποία τοποθετείται εφ΄όλης της ύλης.

Ερωτώμενη για την κρίση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας είπε: «Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας ως κράτη μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων φίλων μας».

Για πρώτη φορά δηλαδή χρησιμοποίησε κατηγορηματική φρασεολογία υπέρ της Ελλάδας, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόσθεσε πάντως ότι είναι στοιχειώδες οι δύο πλευρές (δηλαδή Ελλάδα και Τουρκία) να συνεχίσουν τον διάλογο. 

«Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις της με την Τουρκία», ανέφερε η Μέρκελ. Η ίδια σημείωσε πως όταν μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο (δεν θα το κάνει σήμερα) θα τον ενημερώσει για τη στάση της Ευρώπης.

«Η σχέση μας με την Τουρκία είναι διαφορετική. Συνομιλώ συχνά με τον κ. Ερντογάν και θα σας ενημερώσω» είπε.

«Παραταύτα, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Για αυτό προσπαθεί η Γερμανία», πρόσθεσε η Καγκελάριος.

Σε ό,τι αφορά την συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι μίλησε μαζί του πολύ εντατικά για τις σχέσεις με Τουρκία, οι οποίες είναι, όπως είπε, πολύπλευρες: «Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Η διένεξη μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά και για αυτόν τον λόγο πρέπει να προσπαθήσει κανείς να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο πλαίσιο της Συμμαχίας».


Πηγή




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου