Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Μπάιντεν: Τέλος στην «εποχή του σκότους»

 


ΟΥΙΛΜΙΓΚΤΟΝ. Το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου αποδέχθηκε χθες επίσημα ο Τζο Μπάιντεν, για να δεσμευθεί ότι θα αποτελέσει «σύμμαχο του φωτός» για να ξεπερασθεί η παρούσα «εποχή του σκότους».

Στην ομιλία του ενώπιον λίγων δεκάδων οπαδών του στην πρωτεύουσα του Ντέλαγουερ, Ουίλμιγκτον, ο υποψήφιος υποσχέθηκε να επαναφέρει τις ΗΠΑ στην ηγετική τους θέση στον κόσμο. «Υπόσχομαι ότι αν με τιμήσετε με την ψήφο σας θα βγάλω το καλύτερο που έχουμε μέσα μας και όχι το χειρότερο. Θα είμαι σύμμαχος του φωτός και όχι του σκότους. Μη γελιέστε, ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την εποχή του κόστους», είπε ο Μπάιντεν.

Η πανδημία στέρησε από τον 77χρονο υποψήφιο την ευκαιρία για μία τυπική τελετή απονομής χρίσματος, που θα περιελάμβανε πλήθος συνέδρων, μπαλόνια να πέφτουν από την οροφή και θορυβώδη γιορτινή ατμόσφαιρα. Αντί για αυτό, ο Μπάιντεν μίλησε σε σχεδόν άδειο κλειστό γήπεδο κοντά στην κατοικία του στο Ντέλαγουερ. Με την ομιλία του, ο τέως αντιπρόεδρος διέψευσε τους περιπαικτικούς ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, που αρέσκεται να εμφανίζει τον Μπάιντεν ως ανόητο και αργό, αποκαλώντας τον «Αργός Τζο». Ο Μπάιντεν προσπάθησε να εμφανισθεί ενωτικός στην ομιλία του, αποφεύγοντας τον αυστηρό τόνο και τις δυσοίωνες προβλέψεις του τέως προέδρου Ομπάμα και της υποψήφιας αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, οι οποίοι σήμαναν συναγερμό στους Αμερικανούς για την κατάσταση υπό τον σημερινό πρόεδρο Τραμπ.

Το συνέδριο των Δημοκρατικών έδωσε, επίσης, την ευκαιρία στη νέα γενιά ηγετικών στελεχών του κόμματος να λάμψουν, προσπαθώντας να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους γύρω από την υποψηφιότητα Μπάιντεν. Η γερουσιαστής του Ιλινόις, Τάμι Ντάκουερθ, που έχασε τα πόδια της στον πόλεμο στο Ιράκ, υπογράμμισε ότι ο Μπάιντεν έχει «ανθρωπιά», ενώ ο Αφροαμερικανός συνάδελφός της από το Νιου Τζέρσεϊ, Κόρι Μπούκερ, είπε ότι ο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει με σεβασμό κάθε Αμερικανό εργαζόμενο. Ο 38χρονος πρώην διεκδικητής του χρίσματος και ομοφυλόφιλος βετεράνος του Αφγανιστάν, Πιτ Μπούτιγκιγκ, υπενθύμισε ότι ο Μπάιντεν στήριξε δημόσια τον γάμο των ομοφυλόφιλων ως αντιπρόεδρος, πριν το κάνει ο πρόεδρος Ομπάμα.

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία μέσω βίντεο ενώπιον του συνεδρίου, του 13χρονου θαυμαστή του Μπάιντεν, Μπρέιντεν Χάρισον από το Νιου Χαμσάιρ. Ο Χάρισον είπε ότι ανήκει στο ίδιο κλαμπ με τον Μπάιντεν. «Και οι δύο τραυλίζουμε όταν μιλάμε», είπε ο Χάρισον, για να συνεχίσει εξηγώντας ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών του χάρισε ποιητική ανθολογία, μαθαίνοντάς τον πώς να απαγγέλλει ποιήματα για να εξασκείται πριν από τις δημόσιες ομιλίες του. «Είμαι ένας απλός μαθητής γυμνασίου και ο Τζο Μπάιντεν με βοήθησε να νιώσω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε κάτι που με βασάνιζε όλη μου τη ζωή. Μου έδειξε μάλιστα πώς να υπογραμμίζω τα κείμενά μου για να διαβάζονται ευκολότερα», είπε ο 13χρονος.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία αποδοχής του και αναφερόμενος στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Μπάιντεν είπε: «Μπορούμε να επιλέξουμε την οδό της οργής, της απελπισίας και του διχασμού. Ενα μονοπάτι σκιάς και καχυποψίας. Μπορούμε, όμως, να διαλέξουμε και διαφορετικό δρόμο, αυτόν της ενότητας, της ελπίδας και της γιατρειάς».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου