Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Νέα ένταση στη Γάζα: «Απαντούν» με βομβαρδισμούς στα… εκρηκτικά μπαλόνια

 


Θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας βομβάρδισε στο Ισραήλ. Η επίθεση έγινε σε αντίποινα για μπαλόνια με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς και εκρηκτικούς μηχανισμούς τα οποία στέλνονται από τη Γάζα προς το νότιο τμήμα της επικράτειας του Ισραήλ.

«Μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης στοχοθέτησαν στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», συμπεριλαμβανομένων «υπόγειων υποδομών», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε λακωνική ανακοίνωση, προσθέτοντας πως επρόκειτο για «αντίδραση» στη συνέχιση της προσπάθειας Παλαιστινίων στον θύλακα να προκαλέσουν πυρκαγιές στην ισραηλινή επικράτεια.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας σχεδόν καθημερινά από τις 6 Αυγούστου, σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών και την αποστολή μπαλονιών με προσαρμοσμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς από τον παλαιστινιακό θύλακα πάνω από τα σύνορα, που έχουν προκαλέσει πυρκαγιές, απανθρακώνοντας καλλιέργειες και θαμνώδεις εκτάσεις.

Παρά την άτυπη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός – που τέθηκε σε εφαρμογή πέρυσι, κατόπιν μεσολάβησης του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ – το Ισραήλ και η Χαμάς, που έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014) αφότου το ισλαμιστικό κίνημα πήρε τον έλεγχο στη Γάζα το 2007, συνεχίζουν σποραδικά τις εχθροπραξίες, με εκτοξεύσεις ρουκετών, χρήση ολμοβόλων και μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς από τη Λωρίδα της Γάζας και επιδρομές της ισραηλινής πολεμικές αεροπορίας ή/και πλήγματα με πυροβόλα αρμάτων μάχης σε αντίποινα.

Σύμφωνα με παλαιστίνιους αναλυτές, οι ενέργειες αυτές έχουν σκοπό να πιεστεί το ισραηλινό κράτος για να εγκρίνει την παράδοση σε μηνιαία βάση οικονομικής βοήθειας από το Κατάρ στον θύλακα, όπως προέβλεπε η συμφωνία εκεχειρίας. Το Ισραήλ αντιτείνει όμως πως πρόκειται για παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας του και απειλή για την ασφάλεια των πολιτών του.

Οι νέες εχθροπραξίες καταγράφηκαν μερικές ώρες πριν από την άφιξη σήμερα (24.08.2020) στην Ιερουσαλήμ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος ξεκινά πενθήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή με άξονα τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την οποία οι Παλαιστίνιοι καταδίκασαν.

ΑΠΕ – ΜΠΕ


Πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου