Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Ο Τσίπρας αγκαλιά με τον «δανειστή» του Καλογρίτσα



«Με τον Αλέξη στο Κουφονήσι». Με τα λόγια αυτά ξεκινούσε η ανάρτηση του πρώην βουλευτή του  ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, που μέσα σε χρόνο-ρεκόρ έγινε viral στο Διαδίκτυο, ιδίως από ένα χαριτωμένο στιγμιότυπο με την απορημένη έκφραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύμπτωση για τον πρώην πρωθυπουργό ήταν «σατανική», καθώς στην παρέα του Μπαλαούρα βρισκόταν ένας παλαιός γνώριμος του συστήματος εξουσίας με πρωταγωνιστικό ρόλο στα δάνεια του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα, που το τελευταίο διάστημα έχει κάνει άνω-κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ με τις αποκαλύψεις για τις υπόγειες συνεννοήσεις με τον Νίκο Παππά και το «White House».

Στο ίδιο τραπέζι με τον Μάκη Μπαλαούρα και τον Αλέξη Τσίπρα βρέθηκε ο Κουφονησιώτης Θανάσης Τσάδαρης, ενώ όλη η παρέα, «συνοδεία τσίπουρου και χαλαρών-χαρούμενων συζητήσεων», πέρασε ένα ωραίο μεσημέρι, όπως έγραψε στην ίδια ανάρτηση ο κ. Μπαλαούρας.

Το όνομα του κ. Τσάδαρη μπορεί να μη λέει πολλά στο ευρύ κοινό, αλλά στα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Κουφονησιώτης οικονομολόγος που φωτογραφήθηκε αγκαλιά με Μπαλαούρα και Τσίπρα είχε κομβικό ρόλο στις δανειοδοτήσεις της Τράπεζας Αττικής. Ο ίδιος κατείχε τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, οι «κακές γλώσσες», που ως γνωστόν είναι συνήθως «συντροφικές», έλεγαν τότε με περισσή χαιρεκακία ότι «έλυνε και έδενε».

Επί Τσάδαρη αλλά και συνολικά επί κυβέρνησης Τσίπρα οι κάνουλες της Τράπεζας Αττικής (που έχει μετονομασθεί σε Attica Bank) είχαν ανοίξει για τις εργολαβικές επιχειρήσεις Καλογρίτσα. Σύμφωνα με στοιχεία που συμπεριελήφθησαν και σε εσωτερική έκθεση ελέγχου της τράπεζας, οι χορηγήσεις της τράπεζας προς τον όμιλο Καλογρίτσα από 49 εκατομμύρια που ήταν στα τέλη του 2014 μέσα στους πρώτους 18 μήνες του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκτιναχθεί στα 108,7 εκατομμύρια! Ουσιαστικά, ο όμιλος Καλογρίτσα είχε ως μοναδικό χρηματοδότη την Τράπεζα Αττικής, κάτι που έγινε απολύτως σαφές όταν ο «κόκκινος εργολάβος», που παρακολουθούσε από την πρώτη σειρά τις ομιλίες του Νίκου Παππά για τη διαπλοκή και τα συμφέροντα, επιχείρησε να πάρει τηλεοπτική άδεια με «δανεικά βοσκοτόπια», αλλά και με χρήματα που είχε πάρει από λιβανέζικη εταιρία, όπως κατήγγειλε ο ίδιος πριν από δύο εβδομάδες.

Το ενδιαφέρον είναι ότι όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με την τηλεοπτική άδεια Καλογρίτσα, ο Θανάσης Τσάδαρης, ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής είχε δώσει συνέντευξη, στις 20 Σεπτεμβρίου 2016, τονίζοντας ότι τα δάνεια των εταιριών του συγκεκριμένου εργολάβου ήταν «εντός των εγκεκριμένων ορίων της τράπεζας, ενήμερα και εξυπηρετούνταν κανονικά».

Η πορεία των πραγμάτων ήταν, ωστόσο, διαφορετική, ενώ καίρια ήταν η παρέμβαση της διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος, που δεν είχε εγκρίνει τη διοίκηση που είχε προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2016 και όρισε ως νέο επικεφαλής τον Θ. Πανταλάκη.

Τα δάνεια του ομίλου Καλογρίτσα έγιναν «κατακόκκινα», οι εξασφαλίσεις ήταν μηδαμινές σε σχέση με τις χορηγήσεις (δεν ξεπερνούσαν τα 3,5 εκατομμύρια έναντι χορηγήσεων 110 εκατομμυρίων), ο «Τοξότης» έχασε τις εργολαβίες που είχε πάρει με τους διαγωνισμούς Σπίρτζη για τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου, ενώ από τα μέσα του 2018 εκδόθηκε απόφαση συντηρητικής κατάσχεσης κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της «Τοξότης» έως το ποσό των 110 εκατ. ευρώ. Οσο για τον κ. Τσάδαρη, έφυγε από την τράπεζα τον Σεπτέμβριο του 2019, αφού νωρίτερα είχε συγκρουστεί με την προηγούμενη διοίκηση Παναγιώτη Ρουμελιώτη της Αττικής, όπως λένε οι ίδιες συντροφικές «γλώσσες».

Ολα αυτά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν συζητήθηκαν από την παρέα του Τσίπρα, στο όμορφο Πορί, στο Κουφονήσι. Αλλωστε, σε μία «χαλαρή και χαρούμενη συζήτηση», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Μπαλαούρας, δεν θα είχαν θέση τα «θαλασσοδάνεια» της Αττικής προς την «Τοξότης» ούτε οι αποκαλύψεις Καλογρίτσα για τον ρόλο του Νίκου Παππά, τους Λιβανέζους και το «White House»…


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου