Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

NYT: Η Ρωσία πλήρωνε Αφγανούς μαχητές για να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες



Η υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού (GRU) κρυφά πρόσφερε αμοιβές σε μαχητές που συνδέονται με τους Ταλιμπάν, για να σκοτώσουν στρατιώτες των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ανάμεσά τους και Αμερικανούς.   

Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Οι ΗΠΑ κατέληξαν πριν από μήνες ότι η εν λόγω ρωσική υπηρεσία, που έχει συνδεθεί με απόπειρες δολοφονιών και άλλες μυστικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, είχε προσφέρει αμοιβές για επιτυχείς επιθέσεις που έγιναν πέρυσι.   Ισλαμιστές μαχητές, ή εγκληματικά στοιχεία που συνδέονται στενά με αυτούς, θεωρείται ότι πήραν κάποιες από αυτές τις αμοιβές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλούνται οι ΝΥΤ. 

Η μονάδα 29155 της GRU εκτιμάται ότι είναι πίσω από αυτό το σχέδιο. Είκοσι Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους πέρυσι στο Αφγανιστάν, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτοί οι θάνατοι θεωρούνται ύποπτοι.  

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για αυτά τα συμπεράσματα των υπηρεσιών πληροφοριών και το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας συζήτησε το θέμα σε συνάντηση στα τέλη Μαρτίου. Οι αξιωματούχοι παρουσίασαν μία λίστα πιθανών επιλογών, ξεκινώντας από διάβημα στη Μόσχα, με την απαίτηση να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες, έως και την κλιμάκωση σε μία σειρά από κυρώσεις ή άλλα αντίποινα. Αλλά ο Λευκός Οίκος ακόμη δεν έχει δώσει εξουσιοδότηση για κάτι από αυτά, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.   

Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει γνώση αυτών των κατηγοριών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αν κάποιος τις διατυπώσεις, θα απαντήσουμε», συμπλήρωσε. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουζαχίντ, αρνήθηκε ότι υπάρχει σχέση με οποιαδήποτε υπηρεσία πληροφοριών και έκανε λόγο για προσπάθεια δυσφήμησης.   «Οι συμφωνίες αυτού του είδους με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών δεν έχουν βάση. Οι στοχευμένες δολοφονίες μας γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια και τις κάναμε με δικούς μας πόρους. Αυτό άλλαξε έπειτα από τη συμφωνία μας με τους Αμερικανούς και οι ζωές τους είναι ασφαλείς, δεν τους επιτιθέμεθα», συμπλήρωσε.   

Η εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών λέγεται πως βασίζεται- τουλάχιστον εν μέρει- σε ανακρίσεις Αφγανών μαχητών και εγκληματιών που έχουν συλληφθεί. Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στους ΝΥΤ δεν εξήγησαν τους μηχανισμούς της ρωσικής επιχείρησης, όπως το πώς επιλέγονταν οι στόχοι ή με ποιο τρόπο άλλαζαν χέρια τα χρήματα. Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο αν Ρώσοι είχαν αναπτυχθεί εντός του Αφγανιστάν ή αν συναντιούνταν αλλού με τους Ταλιμπάν.   

Αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λέγεται ότι είναι βέβαιοι για το ότι οι Ρώσοι πρόσφεραν και πλήρωναν αμοιβές σε Αφγανούς μαχητές για να σκοτώσουν Αμερικανούς, είναι αβέβαιοι για το από πόσο ψηλά στις τάξεις της ρωσικής κυβέρνησης είχε δοθεί η εντολή για αυτή την επιχείρηση ή ποιος ήταν ο στόχος της. 


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου