Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Παρέμβαση Μητσοτάκη για το ποδόσφαιρο από το βήμα της Βουλής



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απατώντας και στον Αλέξη Τσίπρα ,αναφέρθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τα μέτρα που θα λάβει η πολιτεία.

Κυριάκος Μητσοτάκης : Θα ξεκινήσω την τοποθέτησή μου δίνοντας κάποιες απαντήσεις για τα ζητήματα του ποδοσφαίρου στα οποία αναφερθήκατε με αρκετά απαξιωτικό τρόπο. Πράγματι, ασχολούμαι και με το ποδόσφαιρο, αλλά το ποδόσφαιρο δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κοινωνίας, ούτε το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Αλλά είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητηθεί. Και πράγματι οι τελευταίες ημέρες έβγαλαν στην επιφάνεια μία μίζερη επικαιρότητα. Το διαπίστωσα και εγώ με θλίψη επιστρέφοντας από τις συναντήσεις που είχα με τον Πρόεδρο Μακρόν στο Παρίσι, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ στις Βρυξέλλες. Και δυστυχώς την ώρα που η χώρα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της. Φαντάζομαι ότι αυτό δεν μπορείτε να το αμφισβητήσετε όταν για πρώτη φορά η χώρα δανείζεται με 15ετές ομόλογο με επιτόκιο κάτω του 2%, όταν αναβαθμίζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και όταν υπάρχει μία πρωτοφανής θετική διάθεση του διεθνούς οικονομικού κεφαλαίου απέναντι στην Ελλάδα με πολλές επενδυτικές πρωτοβουλίες για τη χώρα μας.
Την ώρα, λοιπόν, που η χώρα ανακτά αξιοπιστία στην οικονομία, την ώρα που βηματίζει στο δρόμο της προόδου, πράγματι πληγώνεται στο εξωτερικό, από τι; Από μία ποδοσφαιρική βεντέτα. Για την ακρίβεια από μία επιχειρηματική και προσωπική αντιπαλότητα, η οποία μάλιστα αφού πρώτα μπήκε στα γήπεδα τώρα απειλεί να απλωθεί και στην κοινωνία διχάζοντας τους πολίτες, ακόμα και με όρους γεωγραφίας. Αυτά δεν είναι καινούργια φαινόμενα, κ. Τσίπρα. Ας είμαστε εδώ ειλικρινείς. Είκοσι χρόνια τουλάχιστον τώρα το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα και καμία Κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει με το απαραίτητο θάρρος και την απαραίτητη αποτελεσματικότητα. Ούτε η δική σας Κυβέρνηση. Ας μην μπούμε στη συζήτηση σήμερα του ποιός έκανε παρέα με ποιον διαπλεκόμενο. Δεν θέλω να θυμηθώ δηλώσεις παραγόντων όταν εσείς ήσασταν στην Κυβέρνηση, ούτε τις δικές σας εκλεκτικές σχέσεις. Ας τα αφήσουμε αυτά λίγο στην άκρη. Ας συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα ότι η φωτεινή Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν μπορεί να φυλακίζεται σε μία γκρίζα κερκίδα. Είναι χρέος μας, λοιπόν, να μην αφήσουμε να μετατραπεί η κοινωνική ζωή σε μια ποδοσφαιρική αρένα. Να αποκρούσουμε κάθε διχαστικό σχέδιο και να μην επιτρέψουμε σε καμία μάχη ιδιωτικών συμφερόντων να σκεπάσει την καθημερινή προσωπική μάχη που δίνει ο κάθε Έλληνας πολίτης για να ζήσει καλύτερα, για να προκόψει.
Χθες, η Κυβέρνηση σε μια κίνηση καταλαγής ψήφισε μια νομοθετική ρύθμιση με σκοπό να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από μια γνωμοδότηση, όχι απόφαση, γνωμοδότηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Σύμφωνα με την νέα διάταξη η παρανομία μιας ομάδας θα οδηγεί πια στην τιμωρία, όχι όμως στην εξόντωση της. Ρωτώ, λοιπόν, συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την διάταξη; Αυτό είναι, λοιπόν, το πρώτο ερώτημα το οποίο θέτουμε. Κατά συνέπεια, δεν μιλάμε για μια αθλητική διευθέτηση, αλλά για μια παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι. Για την υπόθεση, εξάλλου, θα επιληφθεί τελικά η Αθλητική Δικαιοσύνη. Κρίναμε, ωστόσο, έκρινα εγώ προσωπικά, ότι μια ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε κοινωνική. Γι’ αυτό και πρώτος εγώ τόλμησα να απομακρύνω έναν ευρωβουλευτή μας ο οποίος συμπεριφέρθηκε όχι ως αντιπρόσωπος του λαού, αλλά ως οπαδός ενός μεμονωμένου συλλόγου. Η Πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια κοινωνικά και όχι οπαδικά και με πυξίδα την ενότητα των πολιτών. Αποκρούοντας άθλιες διχαστικές κραυγές, όπως ότι «η χώρα θα κοπεί στα δυο», «θα χυθεί αίμα», «οι Έλληνες θα μοιραστούν σε βόρειους και νότιους».
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η οποία επαναφέρει στο μυαλό όλων μας παλιούς όρους, όπως «νταβατζήδες» και «διαπλοκή», εσείς απλά σιωπάτε. Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις μη έχοντας τι να προτείνουν επί της ουσίας επέλεξαν την αποχή. Και ίσως και για αυτό η μετριοπαθής προσέγγιση της Κυβέρνησης να συγκεντρώνει τα πυρά των φανατικών και από τις δύο πλευρές. Γιατί μάλλον ήταν η μόνη αναγκαία και επιβεβλημένη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φαίνεται όμως ότι μερικοί εξέλαβαν ως αδυναμία την πρόθεσή μας και έτσι κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία. Κάποιοι επιμένουν να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οπαδικούς στρατούς απειλώντας ακόμα και βουλευτές, εκπροσώπους του ελληνικού λαού. Να μετατρέπουν μέσα ενημέρωσης σε φανατικά φερέφωνα δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη με φτηνά συνθήματα. Είναι γνωστή εξάλλου και καταγεγραμμένη σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης η ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων και δευτερευόντως της πολιτείας για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Προσωπικά θα πράξω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον. Γι’ αυτό και σήμερα προειδοποιώ ξανά όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους.
Η Κυβέρνηση και η Βουλή έχουν τρόπο να προστατέψουν την κοινωνία και θα απαντήσουν κατάλληλα. Ο αθλητισμός είναι υγεία, επικοινωνία, διασκέδαση, υπάρχει για να ενώνει όχι για να χωρίζει τους ανθρώπους. Στο κάτω-κάτω όπως σας είπα στην αρχή, ναι το ποδόσφαιρο είναι σημαντικό, αλλά οι μειωμένοι φόροι, οι περισσότερες δουλειές, τα καλά νοσοκομεία, τα καλά σχολεία είναι πολύ πιο σημαντικά από ότι είναι το ποδόσφαιρο. Όμως και σε αυτή την περίπτωση θεωρώ ότι πίσω από ένα μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα κρύβεται και μια μεγάλη ευκαιρία. Και αυτή την ευκαιρία θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης και κοινών αποφάσεων με την ευθύνη και της FIFA και της UEFA. Διαφορετικά, ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και οι ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν από τα πολλά έσοδά τους. Ενώ, στην περίπτωση που το άρρωστο αυτό κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν, θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη Super League. Γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα, παρά να έχουμε αυτό το πρωτάθλημα το οποίο έχουμε σήμερα.
Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση θα αποτανθεί στο ανώτατο επίπεδο, στην ηγεσία της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, στη FIFA και στην UEFA. Και οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο, ναι, μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και αυτή τη φορά μη σας φοβίζει, κ. Τσίπρα, η λέξη. Γιατί αυτού του τύπου τις συμφωνίες, και με δική σας υπαιτιότητα, τις ζήσαμε παντού εκτός από εκεί που υπήρχε πραγματική ανάγκη να εφαρμοστούν. Γιατί μνημόνιο σημαίνει κανόνες και διεθνή παρακολούθηση. Στοιχεία, που στην περίπτωσή μας, όπως αποδεικνύεται, πρέπει να εισαχθούν εδώ από την παγκόσμια αθλητική εμπειρία. Με διεθνή υποστήριξη, λοιπόν, και με τεχνική βοήθεια θα ξεκινήσει η ανασύνταξη του αθλήματος. Και αν οι ίδιοι οι παράγοντες, και νομίζω ήμουν πολύ ξεκάθαρος στη χρονική διορία την οποία έδωσα, δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αυτοκάθαρσης, θα αναγκαστούν οι ίδιοι, με δική τους ευθύνη, να υποστούν απώλεια εσόδων και κύρους. Και θα αναλάβουν οι ίδιοι ενώπιον των φιλάθλων και των οπαδών τους το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από ευρωπαϊκούς αγώνες. Αυτή η πρωτοβουλία θα έρθει να χτίσει πάνω σε μια σειρά από μέτρα τα οποία κινούνται αναμφισβήτητα στην σωστή κατεύθυνση.
Ο θεσμός των ξένων διαιτητών, το VAR, παρά τα προβλήματά του, είναι εργαλεία τα οποία είχαμε στηρίξει όταν ήμασταν στην Αντιπολίτευση. Κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Αποδεικνύεται, όμως, δυστυχώς, ότι δεν ήταν αρκετά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με τρόπο δραστικό το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα έχουμε την ευκαιρία για όλα αυτά και όταν επισκεφθούμε και μας επισκεφθούν οι ιθύνοντες της UEFA και της FIFA, να πούμε πολλά περισσότερα από την επόμενη εβδομάδα. Αναλαμβάνουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το αυτοδιοίκητο, εντός εισαγωγικών, του ποδοσφαίρου όταν διακινδυνεύεται η κοινωνική ειρήνη και η κοινωνική συνοχή. Να γνωρίζουν όλοι οι συνένοχοι σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο ότι θα υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου