Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Ραγδαίες εξελίξεις στο Brexit : Έτοιμη η συμφωνία λέει η ΕΕ, υπογράφεται αύριο λέει ο Μακρόν


Μόνο τα… τυπικά απομένουν για να ανακοινωθεί επισήμως η συμφωνία για το Brexit, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΕ.

Η Ένωση φαίνεται να είναι έτοιμη και περιμένει πλέον το «πράσινο φως» του Μπόρις Τζόνσον.

Αυτό δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος τόνισε πως μια προσωρινή τεχνική συμφωνία για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη στις Βρυξέλλες απόψε και αναμένει μια «συνολική υποστήριξη» από την κυβέρνηση στο Λονδίνο.

Ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν πως «οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί. Συναίνεση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια».

Την ίδια στιγμή, διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε ότι πράγματι έτσι συμβαίνει, με μόλις κάποιες συνομιλίες να εκκρεμούν για το καθεστώς του ΦΠΑ.

«Επιπλέον μια συνολική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν όλα» πρόσθεσε.

«Ελπίζουμε να υπογραφεί αύριο» λέει ο Μακρόν

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ελπίζει πως μια συμφωνία για το Brexit έχει οριστικοποιηθεί και πως αυτή μπορεί να υπογραφεί αύριο Πέμπτη.

«Θέλω να πιστεύω ότι η συμφωνία είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης και θα είμαστε σε θέση να την εγκρίνουμε αύριο» δήλωσε ο Μακρόν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Εξέφρασε την ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας εντός των επόμενων ωρών.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι τα νέα από τις Βρυξέλλες θα μπορούσαν να είναι χειρότερα, «πρέπει να δούμε με τι έρχεται ο Μπαρνιέ».

Νωρίτερα, στο ίδιο κλίμα ήταν και δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που ανέφερε ότι «θεωρητικά, μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτή τη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλιο αύριο και να αποφύγουμε το χάος με μία ανεξέλεγκτη έξοδο».

Νωρίτερα ο Τζόνσον… σχεδόν το αποκάλυψε

Λίγο πιο νωρίς και μιλώντας στους κορυφαίους υπουργούς του ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι υπάρχει πιθανότητα επίτευξης μιας νέας συμφωνίας για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Σημείωσε είπε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που εκκρεμούν προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία για το Brexit, και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Ο πρωθυπουργός έκανε μια ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο σε σχέση με την πρόοδο στις εν εξελίξει συνομιλίες για το Brexit, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να εξασφαλιστεί μια καλή συμφωνία αλλά ακόμη δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο και ότι παραμένουν θέματα που εκκρεμούν», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως σε επτά με οκτώ ώρες θα πρέπει να γίνει γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί το Brexit.

 «Όλα ξεκάθαρα σε λίγες ώρες» είπε ο Τουσκ
«Θεωρητικά σε επτά με οκτώ ώρες όλα θα είναι ξεκάθαρα», δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους όπως μεταδίδει το πολωνικό ιδιωτικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24.

«Οι βάσεις μιας συμφωνίας είναι έτοιμες και, θεωρητικά, αύριο θα μπορούσαμε να επικυρώσουμε αυτή τη συμφωνία με τη Βρετανία», δήλωσε ο Τουσκ στους πολωνούς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.


Πηγή : in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου