Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Σύγχυση με τον αριθμό των νεκρών στη Μόρια



Σε... θρίλερ εξελίσσεται ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά στη Μόρια.

Γιατροί από ΜΚΟ, κάνουν λόγο για δύο αγνοούμενα παιδιά, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το παιδί της γυναίκας που απανθρακώθηκε είναι καλά στην υγεία, ενώ το υπουργείο Υγείας, κάνει λόγο για μια γυναίκα νεκρή, χωρίς να επιβεβαιώνει ότι υπάρχει νεκρό βρέφος.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας σχετικά με τα τραγικά γεγονότα που έγιναν το απόγευμα της Κυριακής στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, γίνεται λόγος για μια γυναίκα νεκρή και δεν υπάρχει αναφορά σε νεκρό μωρό.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Σε συνέχεια του χθεσινού περιστατικού πυρκαγιάς και των επεισοδίων που ακολούθησαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι:Από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης συνολικά εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα βρέφος. Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών.

Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο, απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου».

Σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ χθες Κυριακή υπήρχε αναφορά πώς πληροφορίες κάνουν λόγο και για δεύτερο νεκρό.

Σήμερα Δευτέρα, η Αστυνομία ανέφερε ότι εντοπίστηκε από τις Αρχές το παιδί της γυναίκας από το Αφγανιστάν, για το οποίο υπήρχαν φόβοι ότι έχασε τη ζωή του στη φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό της Μόριας.

Στέλεχος Γιατρών του Κόσμου για τη Μόρια: Πληροφορίες για δύο αγνοούμενα παιδιά

Δηλώσεις στελέχους των Γιατρών του Κόσμου που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο από το 2013,  ήταν σε άλλη κατεύθυνση. 

Ο κ. Δημήτρης Πατέστος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104.6» επικαλούμενος πληροφορίες και μαρτυρίες, ότι στο κοντέινερ ζούσε οικογένεια με μητέρα και δύο παιδιά, τα οποία αγνοούνται.

«Μητέρα με δύο παιδιά αναφέρουν όλοι, μητέρα με δύο παιδάκια, που προσπάθησαν να βγουν από την πόρτα αλλά δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα να καούν μέσα... Αργότερα μεταφέρθηκε η σορός της γυναίκας με ιδιωτικό αυτοκίνητο στο νοσοκομείο, ενώ δεν έχουν βρεθεί ακόμη τα άλλα δύο παιδάκια της οικογένειας. Ζώντας τα τελευταία πέντε χρόνια και δουλεύοντας στη Μόρια, δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να βρουν κάτι. Είχε πάρα πολύ κόσμο, από τα κοντέινερ έχουν μείνει μόνο οι σκελετοί. Δεν ξέρανε ακριβώς, επισήμως ποιοι μένανε εκεί, αυτό προκύπτει μόνο από περιγραφές», είπε ο κύριος Πατέστος στο «ΘΕΜΑ 104.6».

Οικονόμου: Δεν υπάρχει νεκρό βρέφος

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συσκέψεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη επιβεβαίωσε τον θάνατο της γυναίκας από την πυρκαγιά στη Μόρια τονίζοντας ότι πέραν αυτής, δεν έχει δηλωθεί η απώλεια κάποιου άλλου ανθρώπου, ενώ όλα τα ευρήματα εξετάζονται.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ανακριτικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού, ενώ η φωτιά φαίνεται πως ξεκίνησε από τον χώρο όπου χρησιμοποιείτο από τους διαμένοντες στους οικίσκους, ως μαγειρείο.

Ο υφυπουργός έκανε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν την πυρκαγιά, τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τρεις άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και ένας πυροσβέστης, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.

«Διερχόμεθα μια εθνική κρίση και απαιτείται όλοι μαζί με πνεύμα υπευθυνότητας, όπως οι Έλληνες μπορούμε να δείχνουμε σε δύσκολες στιγμές, να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Έρχεται ο χειμώνας και όλοι οι Έλληνες, πανελλαδικά, πρέπει να συνδράμουμε στο έργο που φαίνεται ότι έχει αρχίσει να υλοποιείται για την αποσυμφόρηση των νησιών», κατέληξε ο κ. Οικονόμου, ανακοινώνοντας και τη συμφωνία των 13 Περιφερειαρχών με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την αναλογική υποδοχή και φιλοξενία αριθμού αιτούντων άσυλο, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Άρης Χατζηκομνηνός, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο ειδικός γραμματέας πρώτης υποδοχής και οι τοπικοί διοικητές της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Στρατού.

Χθες πάντως, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κυτέλης σε τηλεοπτική του συνέντευξη μίλησε για δυο νεκρούς.

Μαρτυρίες δε από εργαζομένους στη Μόρια ανέφεραν ότι οι μετανάστες πήραν στα χέρια το απανθρακωμένο βρέφος και θρηνούσαν.


Πηγή : reader.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου