Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την μείωση φόρων



Το σχέδιο Κυριάκου Μητσοτάκη για ενίσχυση της μεσαίας τάξης, η οποία υπέστη μεγάλη ζημιά τα χρόνια της κρίσης. Οι υψηλοί φόροι, οι φόροι των ακινήτων, η εισφορά αλληλεγγύης είναι οι κύριοι στόχοι μείωσης της Νέας Δημοκρατίας

Ειδικότερα: 


- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα έτη 2020 και 2021. 

- Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας. Το 2020 θα μειωθεί στο 24% και το 2021 στο 20%. Το κόστος προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ. 

- Μείωση του φόρου μερισμάτων των μετόχων από 10% σε 5%, το 2020. 

- Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων

- Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο. Σημειώνεται ότι ο φόρος υπεραξίας αν και θεσπίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει ποτέ τεθεί σε εφαρμογή. 

- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

- Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι € 10.000 χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

- Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

- Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ  στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.

- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας. 

- Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων

- Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου