Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Αμερικανικές προειδοποιήσεις στην Τουρκία




Την Τετάρτη η Τουρκία αγνόησε για πολλοστή φορά προειδοποίηση της Ουάσινγκτον σχετικά με την αγορά των S-400 και κάλεσε τις ΗΠΑ να μην πάρουν μέτρα που μπορεί «να βλάψουν τις σχέσεις» των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν πως τα ρωσικά συστήματα δεν είναι συμβατά με τις δυνάμεις του NATO, μέλος του οποίου είναι και η Τουρκία. Η συμμαχία «ανησυχεί» για την παράδοση των ρωσικών πυραύλων στην Τουρκία. «Η διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεών μας έχει ουσιαστική σημασία για την πραγματοποίηση των επιχειρήσεων και των αποστολών μας».

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε με τη σειρά του ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει τη στάση της όσον αφορά στη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, εφόσον η Άγκυρα παραλάβει τους S-400. Ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 30 λεπτών με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ με τον οποίο συζήτησε την αγορά αυτή.

Ο Τούρκος υπουργός επέμεινε επίσης ότι η αγορά των S-400 δεν σημαίνει, κατά κανένα τρόπο, ότι η Άγκυρα αλλάζει στον στρατηγικό προσανατολισμό της και  η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν εξυπηρετεί ούτε τις δύο χώρες, ούτε το ΝΑΤΟ.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος οι Ρώσοι αξιωματικοί, που θα εκπαιδεύσουν τους Τούρκους στρατιωτικούς στους S-400, να μπορέσουν ταυτόχρονα να διεισδύσουν στα τεχνολογικά απόρρητα του νέου «αόρατου» αμερικανικού αεροπλάνου F-35, το οποίο θέλει επίσης να αποκτήσει η Τουρκία.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου