Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσαν τον νέο ποινικό κώδικα ατιμωρησίας σε τρομοκράτες και ποινικούς



Κατατέθηκε ο νέος ποινικός κώδικας ευνοϊκός για τους τρομοκράτες, τις εγκληματικές οργανώσεις και για όσους έχουν μολότοφ. 

Ευνοϊκότερο πλαίσιο για όλα τα εγκλήματα. Μια εβδομάδα πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η κυβέρνηση κλείνει τις εκκρεμότητες της με τους ποινικούς συντρόφους που την ανέδειξαν και πρώτη δύναμη στις φυλακές της χώρας.

Ακόμη και ο δολοφόνος που μέχρι τώρα τιμωρούνταν με ισόβια θα μπορεί να τιμωρηθεί με 10 χρονιά και στα 3 να αποφυλακίζεται. Ένας κώδικας που άντεξε 50 έτη τον αλλάζει βίαια με συζήτηση μόλις μιας ημέρας!


Οι τελικές ρυθμίσεις που μεταβάλλουν, το σύνολο του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας και κατατέθηκαν χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες. 

Οι αλλαγές δεν ευνοούν όλες την ατιμωρησία υπάρχουν και διατάξεις που βελτιώθηκαν, διατηρώντας ως βασικό πυλώνα την τιμωρία όσων βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον, ενώ προβλέπονται αυστηρές ποινές για τα αδικήματα της δωροδοκίας των πολιτικών. 

Εισάγονται και νέοι θεσμοί που θα επιτρέπουν να υλοποιείται στην πράξη η ικανοποίηση του παθόντος και του Δημοσίου, ώστε οι υπαίτιοι οικονομικών καταχρήσεων να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση ή να μένουν ακόμα και ατιμώρητοι. 

Η ψήφιση των δύο νομοθετημάτων αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδος και η ισχύς τους ξεκινάει από την 1η Ιουλίου παρά τις αντιρρήσεις των κόμματων της αντιπολίτευσης.

Εκτός των ευνοϊκών διατάξεων υπέρ κακοποιών, αντιεξουσιαστών και τρομοκρατών υπάρχουν και οι παρακάτω για να θολώσουν τα ευνοϊκά μέτρα υπέρ κακοποιών συντρόφων ΣΥΡΙΖΑ:

Περιελήφθη ειδική διάταξη αυστηρής τιμώρησης του ρατσιστικού εγκλήματος.

• Ορίστηκε ποινή κάθειρξης για τη δωροδοκία πολιτικών προσώπων και εναρμονίστηκαν οι διατάξεις προς τις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα.

• Καθορίστηκε αυστηρότερο πλαίσιο ποινής για τους διευθύνοντες εγκληματικές οργανώσεις (κάθειρξη έως 15 έτη) ενόψει και της συνεχιζόμενης δίκης της Χρυσής Αυγής.

• Αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο για τα αδικήματα του βιασμού με πρόβλεψη για κλιμάκωση των ποινών ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος, καθώς εντάχθηκαν, πλην του εξαναγκασμού με σωματική βία ή απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας, και άλλες μορφές βίας για την επίτευξη του αδικήματος του βιασμού.

• Συμπληρώθηκαν οι διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας των ανηλίκων για αδικήματα που σχετίζονται με τη γενετήσια εκμετάλλευσή τους και προσαρμόστηκαν οι νέες διατάξεις σε διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας.

• Εγκλήματα όπως η κλοπή και η φθορά προβλέφθηκε ότι θα διώκονται κατ’ αρχήν αυτεπαγγέλτως, ώστε να εξυπηρετηθούν πρακτικές ανάγκες (σύλληψη επ’ αυτοφώρω κ.λπ.), με τη δυνατότητα όμως της εκ των υστέρων παύσεως της ποινικής δίωξης αν υποβάλει σχετική δήλωση ο ίδιος ο παθών.

• Προβλέφθηκε η αυτεπάγγελτη δίωξη της κακουργηματικής απιστίας και στον ιδιωτικό τομέα προς αποφυγήν τυχόν καταχρήσεων, κυρίως εκ μέρους οργάνων της διοίκησης μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών.

• Ελήφθη πρόνοια ώστε να μην επηρεάζονται οι αστικές απαιτήσεις του παθόντος σε περίπτωση παραγραφής του αδικήματος λόγω μετατροπής του από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Παράλληλα, πολλές διατάξεις καθορίζουν πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη νέοι θεσμοί, σύμφωνα με τους οποίους όποιος αποκαθιστά τη ζημία στα οικονομικά εγκλήματα και αποζημιώνει πλήρως τον παθόντα, ιδιώτη ή Δημόσιο θα έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση, πλην σπανίων εξαιρέσεων.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου