Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Αρχιεπίσκοπος: Παρεξήγηση η δήθεν συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία


Η εκκλησιαστική περιουσία, οι σχέσεις Εκκλησίας – κράτους, αλλά και η μισθοδοσία του κλήρου, αποτέλεσαν σήμερα σημεία αναφοράς του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Τόμπρου «Ο Μοναχισμός και το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος», στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία παρέστη.

«Μολονότι φαίνεται πως το θέμα του βιβλίου δεν απασχολεί πολύ κόσμο, είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει όλους τα επόμενα χρόνια, και την Πολιτεία και την Εκκλησία. Γίναμε μάρτυρες μιας παρεξηγήσεως σε μια συζήτηση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Είναι νωρίς να ψάξει κανείς να δει τι έφταιξε. Ο χρόνος θα δείξει. Στη συζήτηση γίνεται λόγος για μια πρόταση και αυτό μεταφέρθηκε στην καθημερινότητα ως συμφωνία. Είναι άλλο η πρόταση και άλλο η συμφωνία», τόνισε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας και πρόσθεσε:

«Ένας πρωθυπουργός μέσα σε διακόσια χρόνια, λέει «Ναι, πήραμε την περιουσία της Εκκλησίας. Δεν σας αποζημιώσαμε». Αυτό το παίρνει ο αέρας;», για να συμπληρώσει ότι «το 1939 έγινε νόμος που λέει ότι όποια περιουσία απαλλοτριώθηκε και δεν αποζημιώθηκε επιστρέφει στους ιδιοκτήτες. Θα το πάρει και αυτό ο αέρας;».

Αναφέρθηκε, ακόμη, στις περιουσίες των ιερών μονών τονίζοντας πως τις απέκτησαν επειδή τις αγόρασαν και σημείωσε ότι «κάθε γεγονός στην ιστορία κρίνεται όχι με τα σημερινά κριτήρια, αλλά της εποχής, γι’ αυτό και το βιβλίο θα είναι πολύ ωφέλιμο τα επόμενα χρόνια», ενώ για το θέμα μισθοδοσίας του κλήρου τόνισε ότι «οι κληρικοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν θα μπορούσαν ποτέ κατά την ουσία, αλλά και κατά τον νόμο, να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά οι απολαβές, η μισθοδοσία, οι συντάξεις εξισούνται με εκείνες των δημοσίων υπαλλήλων. Μην τα μπερδεύουμε. Επομένως, το θέμα του συγγραφέα ιστορικώς θα έρθει στιγμή που θα το χρησιμοποιήσουμε».

Το βιβλίο παρουσίασαν οι Δημήτριος Ανωγιάτης Πελέ, καθηγητής Γεωγραφίας – Δημογραφίας, Σωτήρης Ριζάς, διευθυντής Ερευνών Κέντρου Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και ο Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ειδικός νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ τον συντονισμό είχε η κ. Ειρήνη Μπέλλα, δημοσιογράφος.

Το παρών έδωσαν οι επίσκοποι Θαυμακού Ιάκωβος, Θεσπιών Συμεών, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης, κληρικοί και πλήθος πιστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου