Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Φωτογραφία-γροθιά στο στομάχι των ΗΠΑ



Μια δραματική φωτογραφία ενός δίχρονου κοριτσιού από το Ελ Σαλβαδόρ που πνίγηκε αγκαλιά με τον 25χρονο πατέρα του καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν τον ποταμό Ρίο Γκράντε και να φθάσουν στις ΗΠΑ έχει συγκλονίσει τη χώρα. Η σκληρή φωτογραφία της μικρής Βαλέρια Ραμίρες και του πατέρα της Οσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνες Ραμίρες δημοσιεύθηκε την ώρα που η Βουλή και η Γερουσία των ΗΠΑ επιχειρούν να συμφωνήσουν σε νέο πακέτο χρηματοδότησης των προσφυγικών εγκαταστάσεων και της συνοριοφυλακής.

«Οι θάνατοι του Οσκαρ και της Βαλέρια δείχνουν ότι έχουμε αποτύχει στην αντιμετώπιση της βίας και της απελπισίας που ωθούν τους ανθρώπους σε επικίνδυνα ταξίδια με την προοπτική μιας ζωής με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το Ελ Σαλβαδόρ, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, συγκλονίζεται από τη βία των συμμοριών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει δυσχεράνει τις διαδικασίες υποβολής αιτήματος ασύλου στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την αύξηση των παράνομων διασχίσεων των συνόρων. Χθες, απέδωσε την ευθύνη για την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα στους πολιτικούς του αντιπάλους. «Οι Δημοκρατικοί θέλουν ανοικτά σύνορα και τα ανοικτά σύνορα σημαίνουν ότι οι άνθρωποι πνίγονται στα ποτάμια», υποστήριξε, πραγματοποιώντας ένα λογικό άλμα, ο Τραμπ.

Η δημοσιοποίηση των άθλιων συνθηκών στο κέντρο κράτησης βρεφών και παιδιών κοντά στο Ελ Πάσο οδήγησε την Τρίτη στην παραίτηση του επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας των συνόρων. Ο νέος επικεφαλής Μαρκ Μόργκαν έχει υποστηρίξει τις επιχειρήσεις «σκούπα» σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Στο μεταξύ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες πακέτο 4,5 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση των υποδομών γύρω από τα σύνορα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου