Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Μεγαλώνει η ζημιά για τη χώρα



Δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς τις δημοσκοπήσεις που θα αρχίσουν να δημοσιοποιούνται τις προσεχείς ημέρες για να αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. βρίσκεται μπροστά σε ένα πρωτοφανές πολιτικό αδιέξοδο.


Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών βλέπει ότι η κυβέρνηση των Τσίπρα – Καμμένου έχει αποτύχει πλήρως σε όλους τους τομείς. Και η εμμονή των δύο εταίρων για εξουσία με κάθε τρόπο, όπως φάνηκε και στον πρόσφατο ανασχηματισμό με την υπουργοποίηση προσώπων εμπίστων στον πρωθυπουργό και ανακύκλωση πολιτικών του παρελθόντος, επιβαρύνει ουσιαστικά τη θέση της χώρας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να υποσχεθεί και πάλι παροχές και ελαφρύνσεις στους πολίτες, όμως η επανάληψη του προγράμματος της Θεσσαλονίκης πλέον δεν μπορεί να γίνει πιστευτή.

Ο πολιτικός που υποσχόταν κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να πείσει ότι θα απαλλάξει από τα βάρη τους ιδιοκτήτες, ιδίως το ένα εκατομμύριο από αυτούς που είδαν στα εκκαθαριστικά σημειώματα σημαντικές αυξήσεις στο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος.

Βασική πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι, αφενός, να προσπαθήσει να μεταθέσει το ζήτημα της μείωσης των συντάξεων για μετά τις εκλογές, φορτώνοντας την «καυτή πατάτα» στην επόμενη κυβέρνηση, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι της Νέας Δημοκρατίας. Και, αφετέρου, να επενδύσει επιπλέον στην πόλωση και τη σκανδαλολογία.

Μόνο που τα όπλα αυτά είναι πλέον άσφαιρα. Πρώτον, γιατί η Ν.Δ. δεν έχει καμία διάθεση να ακολουθήσει το πολωτικό κλίμα και, δεύτερον, επειδή υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πίσω από τη σκανδαλολογία υφίσταται κυβερνητική εμπλοκή που δεν έχει καμία σχέση με την ανεξάρτητη δικαστική έρευνα για το δημόσιο βίο.

Στην κοινωνική δυσαρέσκεια λόγω της οικονομικής κατάστασης προστίθενται και οι δικαιολογημένες αντιδράσεις των πολιτών, ιδίως της Βόρειας Ελλάδας, για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Η κυβέρνηση των Σκοπίων φαίνεται ότι θα κερδίσει το δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου για να προωθήσει στη συνέχεια τις συνταγματικές αλλαγές, ενώ Ζάεφ και Ντιμιτρόφ μιλούν ευθέως για «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα, διαλύοντας το αφήγημα Τσίπρα περί συμφωνίας επωφελούς για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ολα αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με ρητορική μίσους ούτε με «λαϊκά δικαστήρια» που θέλει να στήσει η κυβέρνηση, παραβιάζοντας κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών. Η χώρα έχει ήδη εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα τερματιστεί τον Μάιο, αλλά η κυβέρνηση με την τακτική που ακολουθεί θα αφήσει πίσω της ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία, στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση.

Απέναντι σε όλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία οφείλει, βεβαίως, να αντιδρά σε κάθε πρόκληση, αλλά χωρίς να μπαίνει σε παιχνίδια πόλωσης, αλλά, κυρίως, να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα, που θα είναι δύσκολη για όλους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου