Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες



Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε πως η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών.

Η διακοπή της συμφωνίας γίνεται σε αντίποινα για τους «8» Τούρκους αξιωματικούς, όπως αναφέρει η Χουριέτ.

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους, μετά από ερώτηση για το θέμα των "οκτώ", ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Η κυβέρνηση στην Ελλάδα θέλει πραγματικά να λύσει αυτό το θέμα. Αλλά, την ίδια στιγμή, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα δέχεται πολλές πιέσεις από τη Δύση. Πόσο μάλλον οι Έλληνες δικαστές. Ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες δικαστές είναι ανεξάρτητοι. Αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι τους ασκούνται πιέσεις από τη Δύση. Υπάρχει μία συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζεται. Υπάρχει όμως και μία συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Αυτή τη συμφωνία την παγώσαμε. Μετά την τελευταία δικαστική απόφαση, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με την Ελλάδα». 

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών είναι το πρώτο θέμα στην εφημερίδα Χουριγιέτ, με τον τίτλο: Τελευταία εξέλιξη...Κρίσιμο βήμα απο την Τουρκία. Σταματάμε την συμφωνία με την Ελλάδα.



Την απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τη συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών με την  Ελλάδα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών, μετέδωσε πρίν απο λίγο και το πρακτορείo Reuters.

Η συμφωνία είχε «παγώσει» από το 2016

Αρμόδιες πηγές, πάντως, έσπευδαν να διευκρινίσουν πως η δήλωση Τσαβούσογλου δεν αφορά στην κοινή συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά την διμερή συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας. Μιά συμφωνία η οποία είχε παγώσει έτσι κι αλλιώς, από τις αρχές του 2017 οπότε η Αθήνα είχε απορρίψει την έκδοση των «8» Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι έφθασαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, τον Ιούλιο του 2016, λίγες ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.

Διπλωματικές πηγές: Ατυχής η δήλωση Τσαβούσογλου -Προανήγγειλε κάτι που έχει πράξει από το 2017

Ως "ατυχή" χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία, όπως ισχυρίστηκε, πάγωσε η Τουρκία επί του παρόντος.

«Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017" επισημαίνουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας πάντως ότι "σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο".

Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής: Δεν επηρεάζεται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για πάγωμα της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υπάρχει κεφάλαιο στην κοινή δήλωση που καλύπτει το θέμα των επανεισδοχών. Το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί διεθνή σύμβαση και πρέπει επομένως η Τουρκία να ακολουθήσει την ορθή, προβλεπόμενη διπλωματική οδό για οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή».

ΝΔ: Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται

«Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας».

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων η Νέα Δημοκρατία, όσον αφορά στις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί διακοπής της συμφωνίας για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών.

«Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται», τονίζει η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ

«Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας.

Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της».

Κίνημα Αλλαγής: Ανεπίτρεπτος εκβιασμός

Την έντονη αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας περί διακοπής της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, λόγω των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης για τους "8" Τούρκους αξιωματικούς.

«Είναι εντελώς απαράδεκτες και στερούνται λογικής. Πρόκειται για ανεπίτρεπτο εκβιασμό» σχολιάζουν στο ΚΙΝ.ΑΛ και διευκρινίζουν: «Είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και δεν μπορεί να συνδέεται. η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης με μια συμφωνία που αναφέρεται σε ένα θέμα που αφορά συνολικά την  Ε.Ε, η οποία  οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά».



Πηγή:  iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου