Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Το Μαξίμου ετοιμάζει τώρα (και) σπάσιμο της Β΄Αθηνών στα τρία



Οι εμπνευστές του σχεδίου στην Κουμουνδούρου κλείνουν το μάτι στο Κίνημα Αλλαγής. Ολα τα σενάρια κατάτμησης σε τρεις εκλογικές περιφέρειες - Ποιο προβάλλει ως επικρατέστερο - Ποιους θα επηρεάσει.

Σχέδιο για την κατάτμηση της Β’ εκλογικής περιφέρειας της Αθήνας και του Υπόλοιπου Αττικής θέτει επί τάπητος το Μαξίμου όπως γράφει «Η Αυγή της Κυριακής».

Σύμφωνα με όσα άφησε να διαρρεύσουν μέσω του δημοσιεύματος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας το επιτελείο του Πρωθυπουργού, η μελέτη που έχει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας αποτελείται από τέσσερα βασικά σενάρια:

Το πρώτο σενάριο προβλέπει τον διαχωρισμό της Β’ Αθήνας σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες/τομείς: Βόρειο, Δυτικό, Νότιο, Κεντρικό. Το Υπόλοιπο Αττικής σε δύο, Ανατολική και Δυτική. Στο συγκεκριμένο σενάριο, η Α’ Αθηνών, που ταυτίζεται με τον δήμο Αθηναίων, δεν θίγεται.

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει τον διαχωρισμό της Β’ Αθηνών σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες/τομείς, ακολουθώντας τη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το Υπόλοιπο σε δύο περιφέρειες, κατά τον ίδιο τρόπο. Έτσι, Βόρειος, Δυτικός και Νότιος Τομέας παραμένουν ως έχουν και στο προηγούμενο σενάριο, ενώ στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών προστίθεται και ο δήμος Αθηναίων, άρα η Α’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας.

Στο επόμενο σενάριο, που μοιάζει να συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει, προβλέπεται η κατάτμηση της Β’ Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες/τομείς και το Υπόλοιπο Αττικής σε δύο. Με βάση αυτό το σενάριο ο δήμος Αθηναίων διατηρείται ως εκλογική περιφέρεια Α’ Αθηνών. Προστίθενται όμως οι μεν Δήμοι Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Γαλατσίου στον Βόρειο Τομέα, ενώ οι δήμοι Βύρωνα, Ζωγράφου, Δάφνης Υμμητού, Ηλιούπολης και Καισαριανής, τα λεγόμενα «ανατολικά», προστίθενται στην εκλογική περιφέρεια του Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Το τελευταίο σενάριο περιλαμβάνει τον διαχωρισμό της Β’ Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες/τομείς όπως και στο προηγούμενο. Διαφέρει ωστόσο στο ότι οι Δήμοι Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας και Γαλατσίου, αντί της εκλογικής περιφέρειας του Βόρειου Τομέα, εντάσσονται σε αυτή του Δυτικού Τομέα.

Κατά την «Αυγή», το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να προκρίνει το τρίτο σενάριο. Στην περίπτωση αυτή και αν ληφθούν ως βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου του 2015, από την ανακατανομή των εδρών φαίνεται να επηρεάζονται όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτός από το ΚΚΕ και το Ποτάμι, που διατηρούν όλες τις έδρες που καταλαμβάνουν σε Β’ Αθήνας και Υπόλοιπο Αττικής.

Ανοιγμα Σκουρλέτη στο Κίνημα Αλλαγής

Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο υπουργός Εσωτερικών εκτιμά ότι «η πρόταση αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί στην ατζέντα μιας ουσιαστικής συζήτησης με το Κίνημα Αλλαγής εάν ενδιαφερόταν να επανατοποθετηθεί για τον χρόνο εφαρμογής της απλής αναλογικής.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το σχόλιο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας όπου επισημαίνεται με νόημα ότι το σπάσιμο της Β’ Αθηνών αποτελούσε παλαιότερη διεκδίκηση του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι επί διακυβέρνησης Σημίτη, ο τότε αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης ήταν έτοιμος να προχωρήσει με σχετικό νόμο. Μπροστά όμως στις έντονες αντιδράσεις από βουλευτές του Κινήματος που εκλέγονταν στη Β’ Αθήνας, ο όλος σχεδιασμός είχε άδοξο τέλος.


Πηγή : protagon.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου