Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

FIFA σε ΕΠΟ: Πάρτε μέτρα και γρήγορα, αλλιώς αποκλείουμε την Ελλάδα διεθνώς



Σε οριακό πλέον σημείο το ελληνικό ποδόσφαιρο μετά τις απειλές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για Grexit - Εξηγήσεις για τη διακοπή του πρωταθλήματος από τον Βασιλειάδη - Έντονες αντιδράσεις από τις ομάδες για την απόφαση της κυβέρνησης.

Τα όσα τραγελαφικά διαδραματίζονται φέτος στο ελληνικό ποδόσφαιρο είχαν ως αποτέλεσμα την βιαστική απόφασή της κυβέρνησης να διακόψει επ' αόριστον τις διοργανώσεις του πρωταθλήματος αλλά και του Κυπέλλου, μετά και την εισβολή του προέδρου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας με το περίστροφο... παραμάσχαλα.

Το κρύψιμο όμως των ολοφάνερων προβλημάτων κάτω από το χαλί δεν αποτελεί όχι απλά μόνιμη, αλλά ούτε καν λύση, κάτι που τόνισε η Παγκόσμια Ποδοσφαρική Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της, απειλώντας την Ελλάδα ακόμη και με αποκλεισμό από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η FIFA απαιτεί άμεσα μέτρα από τα αρμόδια ελληνικά όργανα προκειμένου να σταματήσει η βία και να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των διοργανώσεων. Ουσιαστικά κουνάει το δάχτυλο στην ΕΠΟ πιέζοντάς την να επιβληθεί και να φέρει μία τάξη στο ποδόσφαιρο, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες αποφάσεις μελλοντικά από την πλευρά της ίδιας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«H επιτροπή της FIFA που είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της ΕΠΟ καταδικάζει έντονα τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα και καλεί όλους τους εθνικούς φορείς του ποδοσφαίρου να δράσουν άμεσα και να βάλουν ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη κατάσταση που εμφανίστηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Παρόλο που τα πρόσφατα γεγονότα έγιναν στο πλαίσιο μίας εθνικής διοργάνωσης, που σημαίνει ότι τα πειθαρχικά μέτρα εμπίπτουν στην δικαιοδοσία των αρμόδιων δικαστικών οργάνων της HFF, η επιτροπή παρακολούθησης της FIFA παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τώρα περιμένει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και γρήγορα. 

Παράλληλα, η Επιτροπή Παρακολούθησης έχει ενημερωθεί την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει προσωρινά το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ για την σεζόν 2017/2018. 

Η μη λήψη κατάλληλων μέτρων από τα αρμόδια όργανα για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εθνικών διοργανώσεων , θα υποχρέωνε την FIFA να παραπέμψει την υπόθεση στην επιτροπή ενώσεων μελών της FIFA, υποβάλλοντας έκθεση στο συμβούλιο της FIFA για εξέταση και πιθανές κυρώσεις που προβλέπονται από το καταστατικό της FIFA, συμπεριλαμβανόμενης και την τιμωρία του μέλους της Ένωσης». 


Τονίζει την εισβολή Σαββίδη με όπλο στην επιστολή του προς τη FIFA ο Βασιλειάδης

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης με επιστολή του ενημέρωσε την FIFA για την απόφασή του και τις συνθήκες που επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο στην παρούσα φάση.

Απευθυνόμενος στον επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, Μπγιορν Βασάλο, γνωστοποιεί τις φωτογραφίες που «φιλοξένησε» ο ελληνικός και διεθνής Τύπος, του προέδρου και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, να εισέρχεται οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο, ενώ επισήμανε ότι η απόφαση της διακοπής ελήφθη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών και όλων όσων βρίσκονται στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής: 

«Αξιότιμε Μπγιόρν, 

Κατά το περασμένο έτος κάναμε μαζί μία πολύ μεγάλη πρόοδο, προκειμένου να θεσπίσουμε νέους κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και και την αυστηροποίηση των ποινών. 

Ωστόσο, το ελληνικό ποδόσφαιρο τελεί και πάλι υπό ταραχώδεις στιγμές κατά τη διάρκεια των τελευταίων παιχνιδιών. Το τελευταίο γεγονός έλαβε χώρα χθες, στο παιχνίδι μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Τόσο ο ελληνικός όσο και ο διεθνής Τύπος παρουσίασαν σειρά από φωτογραφίες του προέδρου και ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, κυρίου Ιβάν Σαββίδη, να εισβάλλει οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο». 


ΑΕΚ: «Ο Σαββίδης εξευτέλισε την Ελλάδα»

Δριμύ κατηγορώ κατά του ΠΑΟΚ και του Ιβάν Σαββίδη εξαπέλυσε η ΠΑΕ ΑΕΚ. Η Ενωση με ανακοίνωσή της «καυτηρίασε» τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο της Τούμπας και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η εικόνα του ισχυρού άνδρα των Θεσσαλονικιών «εξευτέλισε την Ελλάδα και θα στοιχειώνει επί πολλά χρόνια το πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Εννοείται πως αξιώνει και το αυτονόητο, την εφαρμογή των κανονισμών, να κάνουν αυτό που προβλέπεται ήδη αφού το πλαίσιο υπάρχει αλλά δεν εφαρμόζεται...

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: 

«Aυτή την κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο αισθανόμαστε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι η ΑΕΚ έχει ταυτίσει την ιστορική της πορεία με τις αρχές της συνέπειας και της ευθύνης, τις οποίες τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να υπηρετήσουμε όλοι όσοι εμπλεκόμαστε με το ποδόσφαιρο.

Αυτό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ελληνικό ποδόσφαιρο πληγώθηκε βάναυσα στην Τούμπα, όταν εισέβαλε μαινόμενος στον αγωνιστικό χώρο ο οπλοφορών μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, υπό τη συνοδεία μπράβων, απειλώντας φανερά τον διαιτητή και τη δική μας ομάδα.

Μια εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου, εξευτέλισε την Ελλάδα και θα στοιχειώνει επί πολλά χρόνια το πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Θυμίζουμε ότι πρώτοι αιτηθήκαμε θεσμικά την αναβολή του πρωταθλήματος μέχρι να τελεσιδικήσουν οι δικαστικές αποφάσεις και λοιδορηθήκαμε για επικοινωνιακό τρικ. Το αίτημά μας απορρίφθηκε και έτσι φτάσαμε στα χθεσινά θλιβερά γεγονότα. 

Αυτό που προέχει είναι η άμεση εκδίκαση όλων των εκκρεμών υποθέσεων και η έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης, προκειμένου να μην διαμορφώνονται αιφνιδιαστικά οι συνθήκες τέλεσης των αγώνων, όπως συνέβη με τον δικό μας αγώνα στην Τούμπα. Το θράσος του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν ο δικαστής Σκουτέρης, ξενυχτώντας, του έδωσε το διαβατήριο για να κάνει αυτά που όλοι είδαμε. 

Παρά τον καθολικό ξεσηκωμό των οπαδών μας, αποφύγαμε να πυροδοτήσουμε την ήδη τεταμένη -χωρίς την παραμικρή δική μας συμμετοχή- ατμόσφαιρα και είπαμε «πρώτα το ποδόσφαιρο». Αυτό είναι το δόγμα μας! 

Είμαστε οι μόνοι που από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος αποφύγαμε το χαρτοπόλεμο των εμπρηστικών ανακοινώσεων, δεν απαξιώσαμε τους θεσμούς και θα επιμείνουμε σε αυτή τη συνειδητή πολιτική. 

Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, είναι ζήτημα ευθύνης. Δεν εκβιάζουμε για το πρωτάθλημα! Διεκδικούμε το πρωτάθλημα! Δεν απαιτούμε! Αγωνιζόμαστε! 

Θα κατηγορηθούμε για αυτό ή δίκαια αναμένουμε την εφαρμογή των κανονισμών; Θα αρκεστούμε στις εξαγγελίες για ένα νέο πλαίσιο κανόνων ή θα δούμε πρώτα να εφαρμόζεται το υφιστάμενο; Το μείζον δεν είναι να τιμωρηθούν οι παραβατικές συμπεριφορές, που δυσφημούν τη χώρα μας διεθνώς; Οι ευθύνες δεν έχουν ονοματεπώνυμο; 

Θα ακούσουμε και πάλι από τα χείλη δικαστή να μιλάει για «αστείο πειθαρχικό κώδικα» ή θα εφαρμοστούν οι υφιστάμενες διατάξεις; Θα υπάρξει πάλι παζάρι ή δικαιοσύνη;».

Παράλληλα, η Ένωση θεωρεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει επ’ αόριστον στο πρωτάθλημα θίγει την ίδια δίχως να φέρει την παραμικρή ευθύνη για όσα έχουν συμβεί και την «τσουβαλιάζει» με όσους έχουν τις πραγματικές ευθύνες για όσα θλιβερά έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Οι «κιτρινόμαυροι» θεωρούν πως το λουκέτο έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν αποτυχημένη πρακτική και οι συνέπειές του θα επηρεάσουν την ΑΕΚ, που από την αρχή ως το τέλος έχει σεβαστεί τους θεσμούς. Μάλιστα σημειώνουν από την «Ένωση» πως ήταν η μόνη ΠΑΕ που είχε ζητήσει (μετά το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός) να διακοπεί το πρωτάθλημα μέχρι να τελεσιδικήσουν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, αλλά τότε είχε λοιδορηθεί από διάφορες πλευρές πως επιχειρεί να… ξεκουράσει τους παίκτες της.


Ολυμπιακός: «Η διακοπή εξυπηρετεί μόνο αυτούς που έφεραν ανωμαλία στο ποδόσφαιρο»

Ξεκάθαρη θέση κατά της απόφασης της Κυβέρνησης να αποφασίσει την διακοπή του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας από τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι σε επίσημη θέση τους προς τα ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την απόφαση αυτή ως μια εξέλιξη η οποία εξυπηρετεί μόνο "αυτούς που έφεραν στο ποδόσφαιροο ανωμαλία κια ανομία αντί για εξυγιανση". 

Αναλυτικά: 

«Διαφωνούμε κάθετα με την διακοπή του Πρωταθλήματος που εξυπηρετεί μόνο αυτούς που έφεραν στο ποδόσφαιρο ανωμαλία και ανομία αντί για εξομάλυνση και εξυγίανση. Άλλωστε όσες φορές διεκόπη το Πρωτάθλημα εξυπηρετούσε αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. 

Με τα λουκέτα απλά σκοτώνουμε το ποδόσφαιρο. Για όλα όσα συμβαίνουν ο Ολυμπιακός θα τοποθετηθεί συνολικά όταν επιληφθούν τα αρμόδια όργανα».


Παναθηναϊκός: «Διαλύουν το πρωτάθλημα για τον ευνοημένο της κυβέρνησης»

Την οργή της για την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει επ' αόριστον το πρωτάθλημα εκφράζει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. 

Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για δοκιμασμένη και αποτυχημένη συνταγή, που θίγει ανεπανόρθωτα όλες τις ομάδες πλην του ΠΑΟΚ και αναφέρεται στον Ιβάν Σαββίδη ως «ευνοημένο από την κυβέρνηση μεγαλοπαράγοντα». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση ΠΑΕ Παναθηναϊκός: 

«Η διακοπή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Super League που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υφυπουργού, είναι δοκιμασμένη και αποτυχημένη συνταγή του παρελθόντος, που ουσιαστικά δίνει ‘’συγχωροχάρτι’’ σε όσα απρεπή και έξω από κάθε ηθική έγιναν για πολλοστή φορά από συγκεκριμένο ευνοημένο από την κυβέρνηση μεγαλοπαράγοντα ποδοσφαιρικής ομάδας. 

Η απόφαση αυτή, θίγει όλες τις άλλες ομάδες που δεν προκάλεσαν ή δεν μετείχαν στα έκτροπα και διαλύει το πρωτάθλημα, που με τις ενέργειες πολλών αναζητούσε μία νέα ισορροπία. 

Ταυτόχρονα ζημιώνει ανεπανόρθωτα και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια εκείνων των ομάδων που επιχειρούν με έντιμο και νόμιμο τρόπο, όπως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός να διατηρηθούν εντός των πλαισίων που ορίζουν οι κανονισμοί των διεθνών και εγχώριων οργάνων ποδοσφαίρου, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον».


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου