Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Υπόθεση Novartis: Σκάνδαλο μεγαλύτερο από την Siemens «προεξοφλεί» ο Κοντονής



Δεν υπάρχει παραγραφή των αδικημάτων, αποφαίνεται ο Παπαγγελόπουλος - Θύελλα αντιδράσεων και διαψεύσεων μετά τις διαρροές - Πού εστιάζει η εισαγγελική έρευνα, που ακόμα συνεχίζεται για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Με βασικό ζητούμενο να διακριβωθεί εάν η εταιρεία Novartis χειραγωγούσε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους ώστε να καταφέρει να εξασφαλίσει μια ηγεμονική θέση στο χώρο του φαρμάκου στην Ελλάδα, συνεχίζεται από την εισαγγελία Διαφθοράς η έρευνα γύρω από την υπόθεση της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας και τις πρακτικές που ακολουθούσε στη χώρα μας.  


Η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ακόμη δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις με αφορμή τη διαβίβαση, χθες, μέρους της δικογραφίας για τη Novartis στη Βουλή και τις διαρροές περί εμπλοκής δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση και συγκεκριμένα, οχτώ πρώην υπουργών και δυο πρώην πρωθυπουργών (από το 2005 έως τις αρχές του 2016).

Το ένα μετά το άλλο τα πολιτικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων εμπεριέχονται, όπως διέρρευσε, στη δικογραφία που διαβιβάζεται στη Βουλή, διέψευσαν κάθε ανάμειξη τους στην υπόθεση της Novartis. Πρόκειται για τους:  Αντώνη Σαμαρά (πρώην πρωθυπουργό), Παναγιώτη Πικραμμένο (υπηρεσιακό πρωθυπουργό) και τους Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις που έκαναν τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Πικραμμένος. «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν. Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη!» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. «Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου-Ιουνίου 2012», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Πικραμμένος. Σε διάψευση των πληροφοριών που τους θέλουν να εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis έχουν προχωρήσει όμως και οι κ.κ. Στουρνάρας, Βενιζέλος και Αβραμόπουλος.

Ωστόσο, τμήμα της δικογραφίας για την υπόθεση της Novartis διαβιβάζεται από την εισαγγελία στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας από τα παραπάνω πολιτικά πρόσωπα.

Παράλληλα, η έρευνα συνεχίζεται στο μεταξύ από την εισαγγελία Διαφθοράς και για τα πολιτικά και μη πρόσωπα όσον αφορά το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. 

Σε ό,τι αφορά μάλιστα τα μη πολιτικά πρόσωπα η εισαγγελία προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος ενός υψηλόβαθμου στελέχους της φαρμακευτικής εταιρείας για δωροδοκία και παράλληλα εξέδωσε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν εξονυχιστικά τους τραπεζικούς λογαριασμούς 50 και πλέον στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας αλλά και κρατικών υπαλλήλων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η Novartis έδινε κατευθύνσεις σε κρατικούς λειτουργούς και χειραγωγούσε το πολιτικό σύστημα προκειμένου να απολαμβάνει ευνοϊκή μεταχείριση. Στο πλαίσιο των ερευνών είχαν δε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν έφοδοι στα γραφεία της Novartis στην Αθήνα, με στόχο να συγκεντρωθούν στοιχεία για την υπόθεση, ενώ μέσω δικαστικής συνδρομής έχουν ζητηθεί στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές, που διενεργούν μεγάλη έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Το ζητούμενο για την εισαγγελία είναι να ερευνήσει εάν η Novartis, με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας, πουλούσε ακριβά τα φάρμακα στην Ελλάδα, ζημιώνοντας όχι μόνο τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά καθορίζοντας επιπλέον τις τιμές των φαρμάκων στην Ευρώπη.

Για το λόγο αυτό, οι αρχές ερευνούν τις αποφάσεις των μελών των επιτροπών που καθορίζουν τις τιμές, ενώ την εισαγγελική έρευνα συνδράμει και το ΣΔΟΕ με τα ανοίγματα λογαριασμών στελεχών της εταιρίας, των μελών των επιτροπών, αλλά και εκατοντάδων γιατρών.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα για την Novartis είχε διαταχθεί από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από φάκελο με καταγγελίες και δημοσιεύματα που είχε προσκομίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.


Κοντονής για Novartis: Μεγάλο σκάνδαλο, στα κόμματα η δικογραφία - Παπαγγελόπουλος: Δεν υπάρχει παραγραφή

Μία ώρα και 40 λεπτά κράτησε η σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που αφορά στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Στις δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Κοντονής έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «σκάνδαλο μεγαλύτερο από αυτό της Siemens» και επισήμανε ότι δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό, η δικογραφία θα πάει μέχρι σήμερα το μεσημέρι στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και στα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για τεράστιο σκάνδαλο, σημειώνοντας ότι υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που παράνομα υπερκοστολογούσαν φάρμακα, με αποτέλεσμα να «εκτοξευθεί» η φαρμακευτική δαπάνη, εν μέσω οικονομικής κρίσης, σε ποσοστά διπλάσια από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε, η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει την υπόθεση σε βάθος.

Με τη σειρά του, ο κ. Παπαγγελόπουλος σχολίασε ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», ενώ επιβεβαίωσε, όπως και ο κ. Κοντονής, ότι δεν έχει ακόμα βρεθεί ο πρόεδρος της Novartis. «Αν έχει διαφύγει» τόνισε, «τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι θέλει να κρύψει. Ελπίζω ότι θα εμφανιστεί». Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει παραγραφή αδικημάτων, ενώ κάλεσε όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις, να μην το κάνουν, γιατί εκτίθενται. Όπως εξήγησε, στο νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού κι όχι επ' ευκαιρία αυτής. Η έρευνα συνεχίζεται, κατέληξε.


Βασιλική Κόκκαλη
Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου