Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

ΣτΕ: Απερρίφθη η προσφυγή κατοίκων περί «μνημείων» στο Ελληνικό



Δεν είναι «μνημεία» και σωστά δεν χαρακτηρίστηκαν ως τέτοια κτίρια του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, αποφάνθηκε το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου.

Το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές 10 κατοίκων μεταξύ των οποίων είναι η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη.

Τα κτίρια αυτά είναι:

Το αρχικό κτίριο του Δυτικού αεροσταθμού  (αίθουσα αφίξεων – αναχωρήσεων), 

Ο παλιός πύργος ελέγχου

Το συγκροτήμα 5 κτιρίων του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων Αθηνών που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930 (νυν κτίρια Υ.Π.Α.), ιδιοκτησίας σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.

Στην απόφαση αναφέρεται πως το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προέβη σε εξαντλητική εξέταση και των τριών κτιρίων με βάση τα κριτήρια της νομοθεσίας και συγκεκριμένα, την αρχιτεκτονική, πολεοδομική, καλλιτεχνική, κοινωνική, τεχνική  και εν γένει ιστορική σημασία τους, συνεπώς «για κανένα από αυτά δεν συντρέχει στον βαθμό που απαιτεί η νομοθεσία για τον χαρακτηρισμό των κτηρίων ως μνημείων».



ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου