Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Ολοκληρωτική ήττα του ISIS στη Ράκα



Την πλήρη απελευθέρωση της Ράκα ανακοίνωσε, μετά από μήνες μαχών, η συμμαχία κούρδων και αράβων μαχητών που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ελεύθερη από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι πλέον, μετά από περίπου πέντε μήνες πολιορκίας, ολόκληρη η Ράκα, η άτυπη πρωτεύουσα των τρομοκρατών στη Συρία.

Την απελευθέρωση της πόλης ανακοίνωσε η συμμαχία κούρδων και αράβων μαχητών (SDF) που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και επιβεβαιώθηκε από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μία μη κυβερνητική οργάνωση που ενημερώνεται από ακτιβιστές.

Οι οδομαχίες έχουν πλέον λήξει, όμως οι μαχητές του SDF, συνεχίζουν τις έρευνες για τυχόν κρυμμένους τζιχαντιστές και για την αποναρκοθέτηση ορισμένων περιοχών.

Η πτώση της Ράκα αποτελεί μία στρατηγικά αλλά και συμβολικά σημαντική νίκη εναντίον του ISIS, το οποίο έχει πλέον χάσει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που είχε θέσει υπό τον έλεγχό του στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ από το 2014. Το καλοκαίρι οι τζιχαντιστές έχασαν την πολυτιμότερη κτήση τους, την πόλη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ.

Το ISIS είχε χρησιμοποιήσει τη Ράκα για τη διοργάνωση πανηγυρικών παρελάσεων όταν γιόρταζε τις μεγάλες νίκες του το καλοκαίρι του 2014.

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ανέφεραν ότι οι κούρδοι και άραβες μαχητές έχουν υψώσει τα λάβαρά τους σε διάφορα σημεία της Ράκα.

Ανάμεσα στις σημαίες που κυματίζουν φαίνεται ιδιαίτερα η σημαία του YPG, της κουρδικής ένοπλης ομάδας που έχει προκαλέσει μεγάλες τριβές ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία, καθώς εξοπλίζεται από την Ουάσιγκτον μολονότι λογίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα.


Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου