Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Επικίνδυνες πιρουέτες από τον Τραμπ



Αποδυνάμωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, αλλά όχι οριστική απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία – κάτι που θα τις έφερνε σε μετωπική σύγκρουση με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ακόμη και με τους πιο στενούς συμμάχους τους. Σε αυτή την απόφαση φαίνεται ότι κατέληξε ο Ντόναλντ Τραμπ ύστερα από εβδομάδες διαβουλεύσεων με το επιτελείο του για τα θέματα εθνικής ασφαλείας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να ανακοινώσει την τελική του απόφαση χθες το απόγευμα. Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, υποχρεούνταν να ενημερώσει μέχρι αύριο το Κογκρέσο κατά πόσον το Ιράν ανταποκρίνεται στη συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος, η οποία επετεύχθη το 2015, επί προεδρίας Ομπάμα, και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην προεκλογική περίοδο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μιλήσει για τη «χειρότερη συμφωνία στην ιστορία των ΗΠΑ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ακυρώσει την υπογραφή της χώρας του εις βάρος της διεθνούς αξιοπιστίας της.

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Τραμπ επρόκειτο να δηλώσει ότι η εν λόγω συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα, χωρίς ωστόσο να αποσύρει επισήμως τη χώρα του και χωρίς να επαναφέρει άμεσα σε εφαρμογή τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, οι οποίες έχουν εν τω μεταξύ αρθεί. Οι παρατηρητές του ΟΗΕ βεβαιώνουν ότι η Τεχεράνη σέβεται απολύτως τις δεσμεύσεις της, κάτι το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επρόκειτο να αμφισβητήσει.

Αντί γι’ αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να ανοίξει τη συζήτηση, θέτοντας νέα ζητήματα, πέραν του πυρηνικού προγράμματος – πυραυλικό πρόγραμμα, υποστήριξη του Ασαντ και της Χεζμπολάχ, στάση έναντι του Ισραήλ κ.ά. Επιπλέον, επρόκειτο να ανακοινώσει κυρώσεις εναντίον των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτης στρατιωτικής δύναμης του Ιράν, με αυξημένο ρόλο στην οικονομία του.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επικοινώνησαν με τον Ιρανό ομόλογό τους Τζαβάντ Ζαρίφ και τον διαβεβαίωσαν ότι οι Ευρωπαίοι θα σεβαστούν τη συμφωνία ό,τι και αν αποφασίσει η κυβέρνηση Τραμπ. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται Κίνα και Ρωσία. Από την Αγία Πετρούπολη, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη απόσυρση των ΗΠΑ θα καταστρέψει τη συμφωνία, κάτι που θα οδηγήσει σε «παγκόσμιο χάος».



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου