Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Eurogroup: Κλείστε την αξιολόγηση μέσα στο 2017



ΤΑΛΙΝ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. «Ολοκληρώστε την τρίτη αξιολόγηση πριν από το τέλος του χρόνου», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα από το Ταλίν της Εσθονίας. «Πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα βήματα σε έναν αριθμό θεμάτων», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ σύσσωμοι οι επικεφαλής των θεσμών έστειλαν αυστηρό μήνυμα για τις αρνητικές συνέπειες που έχει η δικαστική διαμάχη με τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Το πρόγραμμα

Στόχος είναι να λήξει το πρόγραμμα το 2018, χωρίς άλλο πρόγραμμα, δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και συμφώνησε πως η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Αλλωστε, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνιζε την ανάγκη για το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τον Ιανουάριο, ούτως ώστε όταν συζητείται η επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος, η Ελλάδα να μην είναι μέρος του προβλήματος έχοντας ακόμη εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα. Παρόλο που οι αναφορές στο ζήτημα της δικαστικής δίωξης του Ανδρ. Γεωργίου ήταν πολύ έντονες από όλους τους εκπροσώπους των θεσμών, οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν περαιτέρω, τη στιγμή που το θέμα το έχει στα χέρια της η ελληνική δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ επικεντρώθηκε στις δυσμενείς συνέπειες που έχει στην αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ η υπόθεση Γεωργίου. «Σεβόμαστε απολύτως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», τόνισε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας όμως ότι «τέτοιες υποθέσεις μπορούν να βλάψουν τη φήμη της Ελλάδας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις τάξεις των επενδυτών». Και ο επικεφαλής του ΕSM κ. Ρέγκλινγκ συνέδεσε την υπόθεση Γεωργίου με το επενδυτικό κλίμα, προειδοποιώντας πως αν η υπόθεση αφεθεί, «δημιουργεί πρόβλημα στους επενδυτές».

Από τη μεριά του ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση «δεν αμφισβητεί τα στατιστικά στοιχεία του κ. Γεωργίου», ενώ η καταδίκη αφορούσε διαδικαστικά θέματα που άσκησε στην ΕΛΣΤΑΤ (δεν συγκαλούσε διοικητικό συμβούλιο όταν έπρεπε) και όχι την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων.

Ο κ. Μοσκοβισί

Σε ερώτηση κατά πόσον θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα το 2018, αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως η επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση, έχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές, αλλά και αυτές θα πρέπει να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο. Ο ίδιος ανέφερε πως στα μέσα του επόμενου μήνα θα γίνει η συζήτηση για τα στοιχεία των προϋπολογισμών του 2018 των κρατών-μελών. Από τη μεριά του ο κ. Τσακαλώτος απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων δημοσιονομικών μέτρων το 2018, εξηγώντας ότι η υπεραπόδοση ορισμένων φόρων όπως ο ΦΠΑ καλύπτει την υποαπόδοση κάποιων άλλων, όπως ο φόρος εισοδήματος.

Οσον αφορά την εκκρεμή υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι μπορεί να δοθεί μόνο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και αφού η ελληνική κυβέρνηση αποδείξει ότι έχει απορροφήσει το 80% για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. «Δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία για την εκτέλεση του προγράμματος εξόφλησης οφειλών του Δημοσίου, που είναι απαραίτητο γι’ αυτό. Θα το δούμε μέσα στον Οκτώβριο».


Ελένη Βαρβιτσιώτη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου