Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Η Ντόρα για τον Λεωνίδα Κύρκο : Εκπροσωπούσε την αριστερά που θέλαμε



Ντόρα

Οι φίλοι του τον χαρακτήριζαν "την μουσική φωνή της πολιτικής". Πράγματι ο Λεωνίδας Κύρκος είχε ένα τρόπο να σε γοητεύει ακόμα και εάν διαφωνούσες μαζί του. Ανανώριζες ωστόσο συνέπεια λόγου, έργων και παραδείγματος ζωής. Γιαυτό και έχαιρε καθολικής αποδοχής και είχε φίλους σε όλα τα κόμματα.

Ο Λεωνίδας θα έλεγα ότι εκπροσωπούσε την αριστερά που θέλαμε να έχουμε στην Ελλάδα. Αυτή του επιχειρήματος και όχι της μόνιμης καταγγελίας.Του σεβασμού στην διαφορετική άποψης και όχι της δαιμονοποίησης του αντιπάλου. Των αριστερών που διαβάζουν και έχουν ανοικτούς ορίζοντες. 

Τον γνώρισα καλά όταν κάναμε την κυβέρνηση Ν.Δ. - Ενιαίου Συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζανετάκη. Τον εκτίμησα βαθύτατα για τον τρόπο με τον οποίο συμπαραστάθηκε σε εμένα και την οικογένεια μου όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος. Κατάλαβα τότε γιατί είχε τέτοιο δέσιμο με τους συντρόφους του. Μου έβγαλε το πιο ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτικής στις πιο δύσκολες και πολωτικές στιγμές της μεταπολίτευσης. Σε μια φάση που δεν είχαν ακόμα εκλείψει τα μπλε, τα πράσινα, τα κόκκινα καφενεία. Αλλά πάντα έτσι ήταν ο Κύρκος. 

Θυμάμαι ακόμα τις ιστορίες που μου διηγούνταν ο πατέρας μου και με πόση ζέση μιλούσε για τον Λεωνίδα. Για την συνάντηση που είχαν το βράδυ της 21ης Απριλίου 1967 στο Πικέρμι. Για τις κοινές αγωνίες αναφορικά με το μέλλον και τις προοπτικές του τόπου.Για το άγχος τους να πετύχει το πείραμα της συγκυβέρνησης. Και όμως σε αυτούς τους (μόλις) τρεις μήνες μπήκε ένα μικρό λιθαράκι αποκορύφωμα του οποίου είναι η εθνική συμφιλίωση. 

Νομίζω τελικά πώς (και) ο Κύρκος ήταν μπροστά από την εποχή του.

Από την εφημερίδα Ελευθερία του τύπου στην στήλη πολιτική


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου