Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση ζητά αποκλεισμό των δρόμων ανήμερα των εκλογών



Η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως οι εκλογές της Κυριακής είναι πύλη προς την εγκαθίδρυση δικτατορίας μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Κάλεσμα στους υποστηρικτές της να αποκλείσουν τους δρόμους της Βενεζουέλας αύριο Κυριακή απηύθυνε η αντιπολίτευση της χώρας, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις εκλογές που θα αναδείξουν μία νέα συνέλευση, που θα αναλάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Οι πολίτες που επιθυμούν δημοκρατία να βγουν στους δρόμους την Κυριακή σε όλες τις βασικές οδικές αρτηρίες της χώρας», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις διαδηλώσεις έως την Τρίτη.

Η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει τις κάλπες, καταγγέλλοντας απόπειρα εδραίωσης δικτατορίας με δημοκρατική επίφαση. Το νέο σώμα θα έχει την εξουσία να διαλύσει την κανονική Βουλή, να νομοθετεί ερήμην και να μεταθέτει προγραμματισμένες εκλογές, ενώ άγνωστη είναι η διάρκειας της θητείας του.

Τουλάχιστον 113 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις βίαιες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με στοιχεία των εισαγγελικών Αρχών. Για μεγαλύτερο απολογισμό κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

Σημάδια απομόνωσης

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε εν τω μεταξύ ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των «παράνομων» εκλογών στην Βενεζουέλα.

«Αυτή η συντακτική συνέλευση έχει παράνομη προέλευση και εξαιτίας αυτού δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμά της», δήλωσε ο κ. Σάντος, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Βενεζουέλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους έχουν προειδοποιήσει πως θα επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν κανονικά. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χτυπηθεί η πετρελαϊκή βιομηχανία, που είναι υπεύθυνη για πάνω από το 90% των εξαγωγών της Βενεζουέλας.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις σε 13 νυν και πρώην ανώτερους αξιωματούχους της Βενεζουέλας και έχει προειδοποιήσει πως μπορεί να «τιμωρήσει» ανάλογα κάθε εκλεγμένο μέλος της νέας συνέλευσης.

Παράλληλα, η Air France ανακοίνωσε ότι «εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην Βενεζουέλα» είναι αναγκασμένη να αναβάλει τις αεροπορικές της πτήσεις με προορισμό το Καράκας από την Κυριακή 30 Ιουλίου έως την Τρίτη 1 Αυγούστου.




Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου