Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

ΑΝΟΙΞΕ η γη μετά το σεισμό στη Λέσβο! Απομακρύνθηκε το νησί 4,4 εκ. από τη Χίο



Κατά 4,4 εκατοστά απομακρύνθηκε η Λέσβος από τη Χίο μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το νησί στις 12 Ιουνίου.

Όπως τόνισε στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θανάσης Γκανάς η ακριβής αποτύπωση της απόστασης αυτής προήλθε από μετρήσεις δύο γεωδαιτικών σταθμών που χρησιμοποιούνται για ακριβείς μετρήσεις συντεταγμένων εδάφους πριν και μετά το σεισμό, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στα δύο νησιά.

Οι σεισμολόγοι έχουν πλέον καταλήξει ότι ο φονικός σεισμός προκλήθηκε από το ρήγμα που εκτείνεται νότια του Πλωμαρίου και εξαιτίας του μικρού εστιακού του βάθους (10 χλμ.) ήταν πιο έντονος και προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

Στην περιοχή μάλιστα προκλήθηκε μικρό τσουνάμι, το οποίο έφτασε σε μέγιστο ύψος τα 30 εκατοστά και προξένησε δίνες, θόλωση των υδάτων, ενώ παρέσυρε και σκάφη.

Στα νεότερα χρόνια ο μεγαλύτερος σεισμός, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τον Ιούλιο του 1949, ενώ το Μάιο του 1994 προκλήθηκε σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών.

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί το βορειοδυτικό τμήμα του ρήγματος που φθάνει μέχρι την Ερεσό αποτελεί έναν επιπλέον λόγο που κάνει τους ειδικούς να μην εφησυχάζουν.

Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα μικρότερα ρήγματα, τα οποία συνδέονται με γεωθερμικά πεδία, όπως για παράδειγμα οι ιαματικές πηγές. 



Πηγή : star.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου