Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Μακρόν v Λεπέν: Κόντρες και ανελέητες επιθέσεις στο τελευταίο ντιμπέιτ πριν από τις κάλπες



Την ανωτερότητά του στα οικονομικά θέματα -ένα φλέγον ζήτημα της γαλλικής εκλογικής αναμέτρησης- αλλά και την ψυχραιμία του έδειξε στο τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ πριν από της κάλπες, ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο κεντρώος υποψήφιος και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν διασταύρωσαν απόψε τα «ξίφη» τους σε μια σκληρή τηλεμαχία, με την ελπίδα να ενισχύσουν τα ποσοστά τους και να «κερδίσουν» τους αναποφάσιστους. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομικών του Φρανσουά Ολάντ, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 19% αλλά τις τελευταίες ημέρες η ακροδεξιά Μαρίν κερδίζει έδαφος. 

Το ντιμπέιτ «στιγματίστηκε» από τις προσωπικές επιθέσεις των δύο υποψηφίων, που αντάλλαξαν σκληρές κατηγορίες και επέλεξαν να «φορτίσουν» την συζήτηση από την πρώτη στιγμή. Σε ορισμένα σημεία, μάλιστα, η Λεπέν «φλέρταρε» με τα όρια του πολιτικά επιτρεπτού, προχωρώντας σε χυδαίες επιθέσεις εναντίον του Μακρόν.

Μάλιστα, προς το τέλος της τηλεμαχίας έφτασε μια… ανάσα από την συκοφαντική δυσφήμιση, λέγοντας ότι ο κεντρώος υποψήφιος διατηρεί offshore λογαριασμούς – κάτι που δεν έχει καταλογιστεί ποτέ στον Μακρόν. 

Μόλις μερικά λεπτά νωρίτερα είχε κατηγορήσει τον κεντρώο υποψήφιο ότι έχει στηθεί «στα γόνατα μπροστά στη Γερμανία και τις τράπεζες».  

«Η Γαλλία αξίζει περισσότερα» είπε λίγη ώρα αργότερα ο Μακρόν.  

Έντονοι διαξιφισμοί 

«Οι κυνικές επιλογές σου και οι ντροπιαστικές θέσεις σου κατά την προεκλογική εκστρατεία ανέδειξαν τον κρύο τραπεζικό επενδυτή που ποτέ δεν σταμάτησες να είσαι» είπε η Μαρίν Λεπέν, προχωρώντας σε επίθεση προς τον Μαρκόν με το… καλημέρα. 

Η απάντησή του ήταν άμεση: «Εχεις αποδείξει ότι δεν είσαι υποψήφια της… φινέτσας. Είσαι κληρονόμος ενός ονόματος, ενός πολιτικού κόμματος, ενός συστήματος που έχει ευημερήσει στην καμπούρα των Γάλλων για πολλά χρόνια… Εδώ και 40 χρόνια έχουμε Λεπέν ως προεδρικούς υποψήφιους». 

Πριν ακόμη ξεκινήσει η αναμέτρηση, ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι η στρατηγική της Λεπέν θα είναι να «πει ψέματα». Μια κατηγορία που επανέλαβε και κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης. «Μην λες ψέματα στους Γάλλους. Λες ψέματα» είπε ο κεντρώος υποψήφιος, απευθυνόμενος στην Λεπέν.

«Παραπονιέσαι για όλα όσα πάνε στραβά αλλά δεν προτείνεις τίποτα ως λύση» είπε ο Μακρόν. 
«Πυρά» εξαπέλυσε, όμως, και η Μαρίν Λεπέν, που έσπευσε να «θυμίσει» στον Μακρόν και τους τηλεθεατές ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών πουλήθηκαν μεγάλες γαλλικές εταιρίες. «Κάτι που δεν ήταν προς όφελος της Γαλλίας» ανέφερε η κ. Λεπέν. 

«Δεν έχεις οικονομικό πατριωτισμό» είπε η ακροδεξιά υποψήφια στον πρώην υπουργό Οικονομικών, επιχειρώντας να τον συνδέσει για ακόμη μια φορά με τον Φρανσουά Ολάντ. 

Η Λεπέν έχει πολλάκις δηλώσει ότι σκοπεύει να υιοθετήσει έναν «έξυπνο προστατευτισμό» επιχειρήσεων και να προτιμά γαλλικές εταιρίες για συμβόλαια δημοσίων έργων. 

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, η Λεπέν επανέλαβε την πάγια θέση της για το ευρώ, ισχυριζόμενη ότι είναι «νεκρό» και πως σκοπεύει να το εγκαταλείψει και να επιστρέψει στο γαλλικό φράγκο.
Ο Μακρόν έσπευσε σε αυτό το σημείο να της πει ότι το «νέο φράγκο» της θα χάσει το 20 με 30% της αξίας του εν μία νυκτί. 

Κλείνοντας το «μάτι» σε όσους πλησιάζουν την σύνταξη, η Λεπέν δήλωσε ότι σκοπεύει να μειώσει στα 60 την ηλικία συνταξιοδότησης. 

Με τη σειρά του, ο Μακρόν δήλωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει στα 62 το ηλικιακό όριο αλλά πως σκοπεύει να επιτρέψει στις εταιρίες «ευελιξία» στο ωράριο 35 ωρών ανά εβδομάδα. Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει ότι η προτεινόμενη από την Λεπέν μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 θα κοστίσει στη χώρα 30 δισ. ευρώ.

«Είτε αυξάνεις τις εισφορές είτε μειώνεις τις συντάξεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος» τόνισε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι η ακροδεξιά υποψήφια δεν έχει προσφέρει άλλη εναλλακτική.  
Ο κεντρώος υποψήφιος φρόντισε και σε άλλα σημεία του ντιμπέιτ να εκμεταλλευτεί την υπεροχή του στα οικονομικά ζητήματα, που δεν θεωρούνται το «ατού» της Λεπέν. 

«Πως θα χρηματοδοτήσεις το πρόγραμμά σου; Αν μειώσεις συντάξεις χωρίς να μειώσεις τις δαπάνες ταυτόχρονα οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Και τα παιδιά μας είναι που θα το πληρώσουν αυτό» ανέφερε ο Μακρόν. 

Ασφάλεια

Με τη «σκιά» της τρομοκρατίας να πλανάται ακόμη πάνω από την χώρα, το ζήτημα της ασφάλειας ήταν ένα από αυτά που μονοπώλησαν το ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων. «Η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας θα είναι η βασική μου προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο Μανουέλ Μακρόν, που παράλληλα τόνισε ότι η Γαλλία πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο συλλέγει πληροφορίες. 

«Πρέπει να επιτεθούμε στο κακό» είπε με τη σειρά της η Μαρίν Λεπέν, λέγοντας ότι οι «κήρυκες του μίσους» θα απελαθούν από τη χώρα. 

Ισχυρίστηκε δε, ότι θα αναζητήσει τις πηγές χρηματοδότησής τους. «Πρέπει να εξαφανίσουμε τον ισλαμικό φονταμενταλισμό από αυτή τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 




Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου