Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Κερδισμένοι οι καταναλωτές που έφυγαν από τη ΔΕΗ




Αν και τα τιμολόγια των εναλλακτικών παρόχων είναι διαφοροποιημένα και προσφέρουν πακέτα τα οποία δεν είναι ούτε μεταξύ τους συγκρίσιμα ούτε όμως μπορούν εύκολα να συγκριθούν και με εκείνα της ΔΕΗ, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές που μεταφέρθηκαν στις ιδιωτικές εταιρείες λαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η της ΡΑΕ, η Dr. Νεκταρία Καρακατσάνη, μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ οι ιδιώτες προσφέρουν σε οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις ακόμη και τιμολόγια που φθάνουν τα 70 ευρώ την μεγαβατώρα.

«Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι δεν είναι πολύ εύκολο σε αυτό το στάδιο ο καταναλωτής να κάνει άμεσα σύγκριση, αν και αναπτύσσονται και υφίστανται αυτά τα εργαλεία σύγκρισης τιμών, εκεί εάν κάνει κάποιος τους υπολογισμούς για τον μέσο καταναλωτή, βλέπει, ότι από αυτή την μοναδιαία χρέωση των 94,6 ευρώ τη μεγαβατώρα ή περίπου 80 εάν συνυπολογίσουμε την έκπτωση του 15%, υπάρχουν τιμολόγια που φτάνουν τα 70 ευρώ την μεγαβατώρα και αυτά, αφορούν οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις», ανέφερε η κα Καρακατσάνη μιλώντας στην  Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συζήτηση επί των Εκθέσεων Πεπραγμένων (2014, 2015 και 2016) της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Η κα Καρακατσάνη διευκρίνισε ότι αυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις, καθώς η εφαρμογή των ΝΟΜΕ, ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου και ουσιαστικά η αγορά έχει διανύσει το πρώτο τρίμηνο υπό το νέο καθεστώς.

Παραθέτωντας ένα πρακτικό παράδειγμα, η κα Καρακατσάνη σημείωσε ότι: «Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι είμαστε ένας μέσος οικιακός καταναλωτής, δηλαδή, ότι το τετράμηνο η κατανάλωση μας είναι 1250 κιλοβατώρες. Σε αυτή την περίπτωση, θα διαπιστώσουμε ότι εάν ελέγξουμε το λογαριασμό μας, ότι ο κυρίαρχος προμηθευτής την τελευταία τετραετία για το κομμάτι, όχι τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που συζητήθηκαν πριν, αλλά για το κόστος από την χοντρό-εμπορική αγορά που αναφέρατε, έχουμε τη λεγόμενη ανταγωνιστική χρέωση που αποτυπώνει αυτό το κόστος και έχει σταθερή μοναδιαία τιμή 94,6 ευρώ την μεγαβατώρα.

Τι σημαίνει αυτό, πρακτικά; Ότι ενώ υποχώρησαν πολύ σημαντικά οι τιμές των υγρών καυσίμων, ότι ενώ εξορθολογίστηκαν διάφοροι μηχανισμοί, όπως ο μηχανισμός επάρκειας ισχύος που - αναφέρατε και - προέκυψε μια εξοικονόμηση της τάξης των 400 εκατομμυρίων χρόνων, όλο αυτό το όφελος από την χονδρεμπορική αγορά της τάξης του 1 δισ., δεν αποτυπώθηκε στα τιμολόγια της λιανικής».


Πηγή : insider.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου