Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Με τέτοια φοροεισπρακτική κατάντια και με αυτή την κυβέρνηση η χώρα είναι καταδικασμένη



Η μειοψηφία σηκώνει στην Ελλάδα τον… σταυρό του μαρτυρίου των φόρων.

Όπως προκύπτει από τα εκκαθαριστικά στις εφορίες, μόλις το 17,6% των νοικοκυριών πληρώνει το 77% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων!

Από τη φοροδιαφυγή το κράτος υπολογίζεται ότι χάνει 11-16 δισ. ευρώ. Βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας αποτελεί και η παραοικονομία, η οποία εκτιμάται ότι φτάνει στα 40 δισ. ευρώ.

Το συνολικό εισόδημα που δήλωσαν 6 εκατομμύρια νοικοκυριά ανέρχεται σε 75 δισ. ευρώ. Τα 60 δισ. ευρώ δηλώθηκαν από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις και τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ από επιχειρηματική και αγροτική δραστηριότητα, μερίσματα και τόκους.

Η ερμηνεία των αριθμών αναδεικνύει πολλές πτυχές του προβλήματος: Μέσα σ’ ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 34.000 τα νοικοκυριά που ζουν με μηδενικό εισόδημα, ωστόσο, από την άλλη, τα τεκμήρια αποκάλυψαν 7 δισ. ευρώ που δεν είχαν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που αποδεικνύει το μέγεθος της φοροδιαφυγής. 
  
Ένα στα δέκα νοικοκυριά δήλωσε ότι δεν είχε ούτε ένα ευρώ εισόδημα, ενώ 1 ένα στα 5 δήλωσε πως το 2015 ζούσε με λιγότερα από 1000 ευρώ το χρόνο.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το εισόδημα εμφανίζεται μηδενικό, λόγω της μαύρης εργασίας, καθώς είναι αρκετοί οι εργοδότες, οι οποίοι δεν κολλάνε ένσημα.

Τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους δήλωσαν το 2016 εισοδήματα ως 12.000 ευρώ. Είναι οι ίδιοι πολίτες, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία ότι με την επερχόμενη μείωση του αφορολογήτου θα επιβαρυνθούν τόσο, που δεν θα μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.



με πληροφορίες από το star.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου